maandag 15 juni 2009

Kennis delen


Afgelopen woensdag heb ik een presentatie verzorgd voor Essentials over kennisdelen. In deze presentatie geef ik aan dat je een groot verschil moet maken tussen de de 20ste eeuw manier van managen en 21ste eeuw manier van faciliteren. Dat in de basis kennisdelen in een procesomgeving niet mogelijk is, en alleen kan in een creatieve omgeving zoals door mij omschreven als de 21ste manier van faciliteren.

De uitdaging ligt erin dat je binnen een organisatie zowel je processen nodig hebt (20ste eeuw) als het vermogen om met unieke situaties om te gaan (21ste eeuw) nodig hebt. En dat kennisdelen alleen kan in een creatieve (21ste eeuw) situatie. Ik zie veel klanten zwoegen om het kennisdelen te implementeren in een procesomgeving. Dat gaat niet lukken en is niet wenselijk. Uiteindelijk zullen veel medewerkers gefrustreerd raken.

Om een organisatie kennis te laten delen moet je beginnen om je ervan bewust te zijn dat er twee omgevingen binnen je organisatie zijn, met twee verschillende culturen: 20ste eeuw: processen, 21ste eeuw: unieke situaties. De combinatie noemen wij work21 en is in onze ogen de enige manier om succesvol te zijn in de komende jaren. Daarvoor heb je uiteraard wel modern leiderschap nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten