maandag 20 juli 2009

banken reageren dom


Ondanks een AEX die vandaag (van morgen) op bijna 270 punten staat en goede berichten uit Rusland, China, Singapore en Duitsland, lijkt het erop dat de vastgoedsector het in Nederland nog heel zwaar gaat krijgen. In dit artikel in het FD staat dat als je nu vastgoed moet herfinancieren je aan de beurt bent.

De verhuur markt is moeilijk, wat zoveel betekent dat je geen inkomensgaranties hebt voor de komende jaren voor je vastgoed. En de rente van banken is hoog, waardoor je je vastgoed niet goed kunt financieren. Resultaat is dat al het vastgoed dat opnieuw gefinancierd moet worden een groot risico is geworden, een potentiele aderlating. Dit gaat zeker gevolgen hebben voor de koers van de AEX, omdat er ongetwijfeld een paar grote vastgoedjongens gaan omvallen.

Naast het vastgoed is er om bijna dezelfde reden ook een probleem bij de projektontwikkelaars. Omdat ze alleen tegen veel te hoge rentes geld kunnen lenen van banken, wordt er geen grond meer aangekocht. Laten gemeenten nu in hun begrotingen rekening hebben gehouden met een jaarlijkse verkoop van veel van hun grond.

Nu lijkt het erop dat, zoals in dit artikel staat beschreven, de gemeenten 2 miljard te kort zullen komen doordat er geen projekten meer worden gestart. Wie gaat dat gat invullen denk je? Wij met z'n allen schat ik in. Een paar weken geleden las ik dat banken bewust rentes hoog houden zodat er zo min mogelijk hypotheken worden verkocht. Want dat zien ze als risico.

Kijk, banken gaan er prat op dat ze een bijzondere positie innemen in de economie. Ben ik het intussen wel mee eens. Maar dan moet je ook laten zien dat je durft te ondernemen. En dat doen ze niet. Omdat ze het risico niet kunnen inschatten verhogen ze de rentes zodat niemand iets koopt. Want dan loop je ook geen risico! Brilliant hoor.

Wat ze eigenlijk zeggen is dat ze geen verstand hebben van de markt. Totaal geen inzicht in wat risico is en wat niet. Volgens mij moet er een groep specialisten opstaan uit de bouwwereld die de banken gaan adviseren over projekten en vastgoed. En die specialisten willen dan vast zelf ook wel mee-investeren. Dan gebeurt er weer wat, en begint onze economie weer te stromen.

banken, geef toe dat je het niet weet en huur kennis in. Op deze manier slopen jullie onze economie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten