zondag 19 juli 2009

flashmob


Dit is toch wel apart hoor. Ik kende het begrip Flashmob niet. Mensen die elkaar absoluut niet kennen en dan via Twitter en andere social media horen dat er een flash-mob is en dan zie je dit. (Flash Mob Stockholm ter herinnering aan Michael Jackson) Aan het eind van de film zie je dat ze gewoon op een kruispunt staan te dansen en daardoor het verkeer even ophouden. maar wel op een leuke manier. Echt heel bijzonder.

Ik kwam op dit onderwerp via dit artikel op Nu.nl. Mensen komen op een plein bijelkaar, dansen ineens met een hele grote groep samen en lopen daarna door alsof er niets aan de hand was. Het filmpje geeft dit goed weer. Ik moest echt lachen toen ik het zag.

Voor mij is dit ook weer een vorm van massa zelforganisatie. Onbekenden organiseren zich heel even rondom een thema via SocialMedia, om vervolgens gewoon weer door te gaan met hun leven. Kan mij voorstellen dat we dit veel vaker gaan krijgen. Hoewel ik ook lees dat er toch ook vaak een commercieel bedrijf achter zit, of een politieke boodschap. Da's weer minder.

2 opmerkingen:

 1. Ja dat bestaat al een hele tijd, ik dacht dat de de hype alweer voorbij was maar het lijkt weer wat vaker voor te komen tegenwoordig, zie ook
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Flashmob
  http://flashmobnl.hyves.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er is ook een variant aan het ontstaan waarin groepen mensen zich verenigen om bv bedrijfen op andere gedachten te brengen.
  Albert Heijn heeft er recent nogal last van gehad met hun a-merken actie, waarbij via internet makkelijk een concurrent te achterhalen was met een goedkopere aanbieding: product gratis bij AH. Liepen mensen met wasmiddel twv 300,- naar buiten.
  Denk eens aan de boycot van Shell jaren geleden ivm de Brent Spar..
  Of wat er gebeurt als een groot deel van NL een week lang geen boodschappen doet bij AH..
  Of de mislukte campagne van het RIVM voor inenting tegen baarmoederhalskanker bij jonge meisjes, omdat er, via internet en hyves e.d. veel kritiek/weerstand geventileerd werd.

  Allemaal massa zelforganisatie.

  BeantwoordenVerwijderen