persoonlijke blog van Roland Hameeteman. (mede-oprichter e-office). Ik geloof in de kracht van mensen en in technologie. Mensen zijn per definitie uniek en technologie kan mensen versterken in hun mogelijkheden. De combinatie van mensen en technologie kunnen de wereld slopen of juist redden. Ik ga voor de laatste optie. Ik nodig je uit om samen met mij en mijn collega's te bouwen aan een gezonde wereld. Roland
zondag 19 juli 2009
je telefoonnummer ben jij
Het idee dat je mensen kan tegenkomen op internet die in de werkelijkheid andere mensen kunnen zijn, houdt me steeds bezig. Soort spookfiguren. Mensen die zich anders voordoen dan ze zijn, zorgen voor een hoop ellende in de wereld. Hoe kan je er nou zeker van zijn dat, in mijn voorbeeld van afgelopen week, Mart Smeets ook echt Mart Smeets is.
Nu ben ik via verschillende wegen in contact gekomen met het idee dat iedereen 1 telefoonnummer zou moeten hebben. Via ons Microsoftteam hoorde ik van een UC-nummer. Een uniek Unified Communications Nummer waarmee je al je telefoonaansluitingen en apparaten kan bedienen. En ik las ook een artikel in USAToday, waar wordt gesproken over een Google Voice Phone Number. Ook dit is een telefoonnummer dat je je hele leven bij je draagt en waarmee je je eigen communicatiekanalen kunt managen.
Toen ik deze informatie combineerde met mijn Mart Smeets-vraagstuk, kwam ik op het volgende idee. Stel je voor dat iedereen een uniek telefoonnummer heeft. Bij dit nummer hoort een website. Via deze website kan je regelen hoe mensen je kunnen benaderen, wie wel, wie niet, en via welke apparaten je te bereiken bent. Maar je kan een stap verder gaan.
Je zou ook moeten aangeven welke informatie je met welke sites wilt delen. Dus je moet verschillende stukjes van je identiteit kunnen communiceren met websites. Van alleen je creditcardgegevens, leeftijd, tot je complete CV.
Wanneer je een reis gaat boeken of een vlucht, dan bel je met die site en daardoor geef je automatisch de benodigde informatie door. Dat is safe, snel, te managen en simpel. Natuurlijk zou je ook gewoon je telefoonnummer op de site moeten kunnen intoetsen met daarbij een door de website (naar jouw telefoon) gestuurde code. Wie gaat die nummers uitgeven? Google? Microsoft? Worldphone? Het lijkt mij in iedergeval erg prettig om je zo bekend te maken op een website. Wat is jullie idee hierbij?
Labels:
authoriseren,
idee,
identiteit,
internet,
security,
website
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Volgens mij is www.yiid.com al een oplossing die een heel eind aan bovengenoemde ideeën tegemoet komt.
BeantwoordenVerwijderenJe burger service nummer (BSN) wordt je unieke telefoonnummer?
BeantwoordenVerwijderenIk begrijp je gedachtengang...Maar zit de kracht er van het internet nou net niet in dat iemand zich soms anders kan voordoen? Het stelt ze instaat bijvoorbeeld een mening te ventileren die ze anders niet zouden durven geven. Of het stelt ze in staat informatie te verzamelen die ze anders niet kunnen verzamelen (er is natuurlijk ook een niet wenselijke variant waarbij je het ID natuurlijk wel wilt). Daarom willen mensen graag verschillende identiteiten kunnen gebruiken. Als je bijvoorbeeld je identiteit even gelijk trekt aan je email, dan ben ik blij dat ik zo'n 4 verschillende adressen heb hoor. Overigens allemaal op naam, maar allemaal met een ander doel. Van vuilnisbakadres (daar gaan alle online registraties naar toe) tot zakelijk. Ik zou niet willen dat ik dat al die verschillende partijen met wie ik zakelijk en prive van doen heb mij allemaal als één uniek persoon kunnen identificeren... denk alleen al aan de spam? Ja maar in een perfecte wereld... tja, dan is mij online identiteit niets waard en daarmee dus niet van belang... dus heb ik 'm dan nog wel nodig?
BeantwoordenVerwijderenOverigens is het principe van het pseudoniem al zo oud als de mens zelf volgens mij. Hoeveel stemmen en meningen zouden zijn afgekapt (en omgebracht) als het altijd vaststond van wie die waren?
Ik vraag me dus oprecht af of het gemak opweegt tegen het ongemak?
Daarnaast heb je overigens nog de nodige praktische, privacy en veiligheidsissues... die zijn natuurlijk wel weer op te lossen... Ik denk dat een initiatief als het OpenID al een hele grote stap voorwaarts is (daar zal ik er uiteindelijk ook wel tenminste 2 van hebben). Op een volledig uniek, levenslang, ID zitten een hoop mensen denk ik niet op te wachten. Of je nu iets te verbergen hebt of niet. Want zelfs in een democratische maatschappij, waarin je het recht hebt om je mening te uiten (plicht wat mij betreft) zijn er nog steeds heel veel stemmen die dankbaar gebruik maken van een pseudoniem (digitaal of niet).
@Hogendoorn, ik snap het idee van meerdere identiteiten goed. Je sport, werkt, leest, luistert. Kunnen allemaal verschillende Rolanden of Stefans zijn. Ik denk dat je die identiteiten ook zelf moet kunnen managen. Vanuit 1 omgeving. En dat als je je aanmeldt op een sportsite de je 06stefan/sport identiteit laat zien.
BeantwoordenVerwijderen@Roland, Het hele ID/telefoonstuk nummer is gevoelig, breed maatschappelijk onderwerp. Kijk alleen al naar het EPD waarin medici instaat zouden moeten zijn jou beter te helpen door informatie te delen. Niet alleen de medici zijn er tegen maar ook een hoop Nederlanders vinden het eng, zijn slecht geinformeerd en daarom tegen.
BeantwoordenVerwijderenIn een ideale wereld ben ik volledig vóór een uniek ID. In de huidige wereld (economisch en politiek) ben ik tegen. Privacy, security etc.
Maar het uitgangspunt om te kunnen vaststellen of Mart Smeets op twitter nu ook echt die meneer van TV is die het over wielrennen of schaatsen heeft, da's een goed standpunt. Bij bedrijven is de echtheid van de online identiteit (site) bijvoorbeeld nog wel te checken (SSL certificaten enzo) hoewel... er zijn bedrijven die leven van Phising en de preventie daarvan.
Voor personen e.d. bestaat zoiets niet (je kunt een eigen certificaat opvragen en bijvoorbeeld je email signen, maar dat is van een andere orde). De overheid heeft met DigID wel zoiets in handen, maar dat is op de burger identiteit gericht in verkeer met de overheid en mist de mogelijkheid om extern tegen te valideren. Op zich zit daar dus een mogelijke dienst. Vraag is of je die commercieel kunt/moet maken, hoe je die kunt internationaliseren en het belangrijkste, hoe kun je vaststellen dat iemand echt is wie hij zegt dat hij is. Wanneer je dat dan eenmaal hebt vastgesteld, dan is het natuurlijk technisch een koud kunstje om de echtheid te federeren naar iedere dienst waarmee jij je wilt presenteren.
@Roland, check the response by Michiel on a related posting I did on your topic.
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.howiliveonline.com/2009/07/knock-knock-who-are-you.html