woensdag 22 juli 2009

duurzaamheids-jaarverslag


Vanmiddag een interessant gesprek gehad over het opzetten van een werkgroep met als doel om onze wereld een beetje beter te maken. Een van de onderwerpen is duurzaamheid. Wat kan je als ondernemer doen om duurzaam te ondernemen. Hoe kan je voorkomen dan je onnodig CO2 uitstoot.

Op een gegeven moment werd de vraag gesteld of iedere ondernemer zou weten dat het helemaal mis gaat met onze planeet. Ik denk van niet. Waarschijnlijk horen mensen wel dat er wat aan de hand is maar je hebt er nu geen last van. Je ziet het ook niet echt. Je ruikt het niet, je krijgt geen ademhalingsproblemen, je voelt het niet. Dus zou je kunnen zeggen, het bestaat niet.

Als je weet dat de laatse 50 jaar onze planeet ongeveer 5 graden warmer is geworden, dan moet je je toch wel zorgen gaan maken. Maar als je de gevolgen hier in Nederland echt gaat zien, zijn we te laat. Dus hoe krijg je het nou voor elkaar dat we nu al het bewustzijn van de ondernemers kunnen aktiveren.

Een van de ideeen nu is dat we ondernemers (als ze dat willen), helpen met het opzetten van een duurzaamheids-administratie. Zeg maar een jaarverslag waarin de duurzaamheid van de organisatie staat beschreven. Ieder jaar worden plannen gemaakt om de duurzaamheid te verhogen. Een raad van duurzaamheids-commisarissen komt een aantal keren per jaar op bezoek om samen met de ondernemer te bezien of de onderneming op schema ligt. Waar nodig kunnen er adviezen worden gegeven om de duurzaamheid te verhogen.

Hoe kijken jullie tegen dit idee aan?

1 opmerking:

  1. Duurzaamheid is altijd goed. Dat je als organisatie daar bewust mee omgaat en je je zelf wilt blijven verbeteren is een prima streven.

    Als iets er niet is, dan kun je makkelijk negeren. Dat zie je op veel gebieden. Daarom zie je bij grotere industriele complexen bijvoorbeeld de 'x dagen zonder bedrijfsongeval' teller om mensen bewust met de gevaren van de werkomgeving te laten omgaan.
    Misschien dat je behalve je jaarverslag (is redelijk abstract) dingen ook echt zichtbaar moet maken! Een teller met hoeveel CO2 we hebben uitgestoten (en liefst ook een met hoeveel we hebben bespaart!)

    Overigens lijkt het me ook niet handig dat die commisarissen op bezoek komen... we beschikken over voldoende andere middelen om voortgang inzichtelijk te maken zonder dat zijn fysiek naar ons hoeven toe te komen.

    BeantwoordenVerwijderen