donderdag 23 juli 2009

ROR: Return On Risico


Een paar jaar geleden was ik met een kleine groep ondernemers op studiereis in Amerika. De reis werd georganiseerd door Comenius. In dat jaar zijn we twee keer een week met elkaar onderweg geweest en hebben we een aantal belangrijke universiteiten bezocht zoals, Havard, Yale, etc. Ieder dagdeel stond er weer een top-hoogleraar tot onze beschikking om met ons te discussieren over zeer uiteenlopende onderwerpen. Was een geweldige ervaring.

Naast het bezoeken van de universiteiten, maak je natuurlijk ook kennis met de overige ondernemers. Stuk voor stuk bijzondere mensen. Op de laatste dag zat ik naast een oudere ervaren ondernemer in de taxi opweg naar het vliegveld. Hij is eigenaar van een groot bouwbedrijf en ik vroeg hem hoe hij zijn bedrijf bestuurt. "op return on risico" zei hij. Ik wist niet meteen wat hij bedoelde en vroeg of hij het wilde uitleggen.

Waar kijk jij naar als je een project gaat uitvoeren, vroeg hij. Ik zei dat wij naar de opdracht keken, de klant, de inhoud, de marge. Precies, riep hij. Daar gaat het fout. Waar je naar moet kijken is het risico. Hoeveel risico loop je om de marge te kunnen maken. Dus als je op een ton, 10 procent marge kunt maken, maar je loopt 20.000 euro risico dan moet je het niet doen.

Heel je organisatie moet dus bezig zijn met het in kaart brengen van de grootste risico's voor het project en deze proberen terug te managen. Als dat niet lukt (begint al vaak ruim voordat het contract wordt getekend), dan moet je er niet aan beginnen.

We hebben nog lang zitten praten over dit onderwerp. Hij had het zelf uitgevonden en liet het zelfs wetenschappelijk onderbouwen. Hij noemde het ROR. Return on Risico. Echt een geweldige vondst. Alleen niet eenvoudig om het in te voeren in je organisatie is mij gebleken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten