donderdag 23 juli 2009

Porsche: van jager naar prooi


Het is op een haar na gebeurd. Porsche heeft vanmorgen afstand genomen van zijn topman Wiedeking. Al eerder had ik zo mijn bedenkingen over de ambitie van deze man. Hij heeft Porsche uit het de problemen gehaald begin 90, is daarna super succesvol geworden en dacht dat hij alles kon. Maar zelfs voor Wiedeken is het ontwikkelen van een nieuw type auto (Panamera), een nieuw museum bouwen, het overnemen van Volkswagen en een recessie, net iets te veel.

Porsche gaat over naar Volkswagen. Een paar maanden geleden zou Porsche Volkwagen overnemen. Ik probeer mij voor te stellen wat er dan gebeurt met de mensen in deze bedrijven. Eerst ben je de jager en even later ben je de prooi. Je moet wel heel professioneel zijn om geen leedvermaak te voelen en daar zo nu en dan naar te handelen.

Ook moet ik hierbij denken aan Fortis/ABNAMRO. Zelfde situatie eigenlijk. Hoe maak je daar een geheel van, hoe wordt het weer een bedrijf. Volkswagen voert nog een hoop andere merken, audi, seat, skoda, etc. Porsche wordt het tiende merk dat ze erbij kopen. Maar hoe doe je dat cultureel gezien. Hoe zorg je hier voor iets extra's. Ik hoop dat Volkswagen deze overname niet alleen doet omdat het kan en omdat er een gevoel van leedvermaak is.

Maar 'stunning' is het wel. Zou Wiedeken nog een plekje krijgen in het nieuwe museum?

1 opmerking:

  1. Grappig is dit want jij verwoordt het precies zoals het voelt. Fortis zou ABN-AMRO overnemen maar voor ons Fortis personeel is het gewoon andersom. De meeste systemen (en mensen) van ABN-AMRO zijn leidend in deze integratie. Dus wie neemt nu eigenlijk wie over?

    BeantwoordenVerwijderen