vrijdag 24 juli 2009

onze volgende missie


Vanmorgen veel kilometers gereden om bij een klant te praten over het nieuwe werken, social media, en inrichting van zijn kantoor. Work21 dus. Doordat ik vandaag (het is nu drie uur) al zo'n vier uur in de auto heb gezeten heb je alle tijd om na te denken over interessante vraagstukken. Nou ik had er een.

Hoe kan je binnen nu en vijftien jaar ervoor zorgen dat alles wat rondrijdt nul CO2-belasting veroorzaakt.

Ik kwam op het volgende scenario. Vertel de autoindustrie dat ze over vijf jaar alleen nog auto's mogen produceren die nul CO2 uitstoten. (electrisch, waterstof, etc). Dat betekent dus dat uiteindelijk alle auto's die afhankelijk zijn van benzine of diesel gaan uitsterven. Dat kan overigens nog wel eens 20 jaar gaan duren voordat alle oude auto's op de schroothoop liggen. Maar dan zijn we er nog niet. Want auto's worden gebouwd en dat kost ook veel energie, dus veel CO2-uitstoot.

Dan kom je met een tweede voorwaarde. Over tien jaar moeten alle auto's geproduceerd worden zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Anders gezegd: de fabrieken halen hun energie uit schone bronnen als wind, water, zon.

Het is net zoiets als Kennedy 50 jaar geleden heeft geroepen: over 10 jaar staan we op de maan. Dat besef ik goed. Het wordt tijd dat we weer zo een prestatie neerzetten. Een dergelijke uitdagende opdracht/ambitie zorgt voor een ontzettende innovatieboost. En dat is goed voor de wereld. Al onze creativiteit en energie zullen we focussen op het onszelf onafhankelijk maken van olie en steenkool. Binnen nu en tien jaar. Ga er maar aanstaan.

Volgens mij een super uitdagende missie. Hoewel vast niet alle bedrijfstakken hier blij van zullen worden.

1 opmerking:

  1. Uitstekend idee. Onder dwang van de overheid kan er een enorme creativiteit ontstaan. De normen voor bv lood- en zwaveluitstoot haalde de autoindustrie jaren geleden ook met twee vingers in de neus. Toen de eisen bekend werden verkondigde de lobby van diezelfde industrie eerst dat het onmogelijk zou zijn die doelstellingen te halen. Natuurlijk ook regelen dat de elektriciteit/waterstof voor die auto's ook co2 neutraal wordt opgewekt anders bereiken we niet zo veel.

    BeantwoordenVerwijderen