vrijdag 24 juli 2009

Porsche vs Volkswagen: een familievete?


Misschien zit het Porsche-Volkswagen verhaal toch anders in elkaar. Er zijn twee families: Piëch en Porsche. De familie Piëch is grootaandeelhouder bij Volkswagen en Porsche uiteraard bij Porsche. Maar de families mogen elkaar niet echt. Er bestaan ook nog bloedbanden tussen de twee families en dat maakt het allemaal nog complexer.

Nou gaat het verhaal dat de familie Porsche de CEO van Porsche Wiedeken ooit de opdracht heeft gegeven om Volkswagen over te nemen. Alweer een aantal jaren geleden. Porsche stond er goed voor en het zou allemaal financieel mogelijk zijn. Dat was natuurlijk een doorn in het oog van de familie Piëch. Maar wat konden ze doen.

Toen kwam het moment dat Porsche Volkswagen kocht. Er stonden ook miljarden bij Volkswagen in de kas, die op dat moment ook eigendom zou worden van Porsche. Dat geld zou naar Porsche vloeien. Echter de familie Piëch ging vertragen. Was het er niet mee eens. En er stond op dat moment wel een miljardenschuld open bij Porsche . Die moet worden afgelost en de rente is ook niet mis. Hoe langer dat bedrag openstaat hoe zwakker je wordt.

Het zou zomaar kunnen zijn dat de familie Piëch de recessie in combinatie met een vertragingstacktiek heeft gebruikt om Porsche in problemen te brengen en uiteindelijk over te nemen. Wat blijkbaar altijd de grote wens van de familie Piëch is geweest. Wiedeken is hierdoor het haasje. Dit geeft een compleet ander beeld dan het beeld uit de media. Zo zie je maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten