maandag 13 juli 2009

HNW en MicrosoftOp dit moment is voor veel mensen Het Nieuwe Werken (HNW) hetzelfde als het nieuwe gebouw van Microsoft. Het ziet er hip en kleurig uit. Microsoft weet ook veel bezoekers per week een rondleiding te geven. Als je ziet hoe de meeste bedrijven gehuisvest zijn kan ik mij voorstellen dat velen zoiets hebben van "dat wil ik ook, ik wil ook HNW!". Maar die gedachte is misplaats , dat gebouw heeft niets met het nieuwe werken te maken. Dan kan je ook naar het kantoor van Samas (sinds 7 juli ASPA) kijken, of het demonstratiecentrum van Miele. Allemaal prachtige gebouwen.

Een kantoor en een interieur kan je kopen. Maar dan ben je er niet. HNW kan je niet zomaar kopen. HNW heeft te maken met mensen. Het heeft te maken met zoveel mogelijk willen bereiken met je mensen. Je mensen laten groeien. Alleen werken met mensen die bewust voor jouw organisatie hebben gekozen. Het gaat niet om een gekleurde stoel, of een leuk bankje. Kan helpen, maar is niet de essentie van het Nieuwe Werken. Ook software is niet de essentie van HNW. Natuurlijk helpt Human Software, we doen niet anders dan het toepassen in onze projecten. Maar je kan al nieuw werken, of eigenlijk oud werken, met vier mensen om een tafel. Zonder technologische hulpmiddelen.

Juist door Microsoft als referentie te nemen schrik je mensen af. Vooral directies. Zij zullen denken, 'als dit het nieuwe werken is, dan gaan wij dat nooit doen'. Want veel organisaties hebben niet de financiele middelen om een kantoor zo duur in te richten. Waar ik dus op hoop is dat er een groep mensen opstaat die inziet dat HNW in essentie niets met je kantoor te maken heeft. Je kan nu al beginnen in je huidige kantoor. HNW ligt dichter bij huis dan je denkt.

Kijk vooral buiten organisaties en 'lees' de samenleving, 'lees' je vrienden en familie en zie hoe we het eigenlijk willen hebben. Is niet zo moeilijk, heeft vooral met loslaten te maken. En laat je vooral niet gek maken met allerlei modellen. Die wil je alleen hebben als je je heel onzeker en bang voelt. Helaas geldt dat voor veel managers, zij verschuilen zich graag achter modellen. Heren, het gaat hier om mensen, niet om modellen.

1 opmerking:

  1. Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb het boek de kracht van mensen goed gelezen en ik lees dat de kracht van het nieuwe werken in hele andere dingen zit dan een omgeving een ICT tools. Ik zie in al die andere logs en HNW artikelen dat ze de plank mis slaan. De vraag is hoe je de goed bedoelde initiatieven de goede kant op kunt krijgen. Mij lukt het wel om in mijn eigen omgeving de boodschap uit te dragen, maar hoe in grotere schaal te doen?
    Huub van Zwieten van Talent First heeft overigens wel een hele aardige visie op zijn nieuwe werken. Plezier in je werk, 365 dagen vakantie en toch werken. Mooi zou zijn de goede initiatieven en de krachten te bundelen en de goede richting op te sturen. Samen werken, samen delen samen bouwen.

    BeantwoordenVerwijderen