zaterdag 4 juli 2009

HNW kwakzalvers


Sinds een paar jaar is de term "het nieuwe werken" vaak gehoord in IT- en consultancy-land. In het begin had niemand enig benul van waar het voor stond en tegenwoordig praat iedereen over het nieuwe werken alsof het er altijd was. HNW is zelfs de afkorting zag ik op Linkedin en een paar andere plekken op internet. Maar wanneer je nu kijkt wie er allemaal een mening over heeft, dan maak ik mij zorgen.

Een klant weet het echt niet en gaat met een HNW-specialist aan de slag. Kijkt op internet en denkt...nou die schrijft veel, die zal het wel weten. Maar waar heeft die HNW-specialist zijn ervaring opgedaan? Noem mij 1 echte HNW-specialist. Niet iemand die alleen maar een prachtig verhaal kan houden, mooie modellen heeft en weet hoe de wereld eruit kan zien, maar ook iemand die met zijn poten in de modder heeft gestaan.

18 jaar geleden was er niemand en werden wij voor een vreemde eend versleten. 8 jaar geladen was er niemand, 5 jaar geleden was er niemand . Sinds 3 jaar zijn er overal specialisten opgedoken. Waar komen die vandaan? Waar halen die mensen toch het idee vandaan dat ze dat wel even kunnen oppakken?

Het grote risico zit hem nu in het verknallen van projecten bij klanten. Hierdoor wordt de term HNW bezoedeld. Net zoals IT in de jaren 90. Het ene drama na het andere. Daardoor draaiden directies zich van IT af. Als we niet oppassen dan erodeert HNW in no-time. Ik roep iedereen op om HNW-kwakzalvers van zeer duidelijke feedback te voorzien, zodat alleen de echte HNW-specialisten over blijven.

4 opmerkingen:

  1. Wat zijn HNW specialisten? Ik denk dat er genoeg organisaties zijn die verstand hebben van techniek, gebouwen ontwerpen etc. maar het softe stuk zoals veranderen van werken, bedrijfsprocessen, gedragsverandering etc. en dan vooral de combinatie met de eerder genoemde punten moeilijk zijn te vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het gaat inderdaad niet om technische spullen. De essentie ligt ergens anders. Het het gaat niet om alleen een nieuw kantoor, of alleen nieuwe software. Dat kan je allemaal kopen, maar daar ben je er niet mee. Het gaat om andere dingen, het gaat om mensen. En die mensen willen laten groeien. Niet op een softe manier, maar op een professionele wijze. Het gaat daarbij vooral om leadership.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Enerzijds vind ik het fijn dat het thema "op de kaart staat". De term Het Nieuwe Werken is een kapstok begrip geworden (well done, Microsoft). Iedereen begint daarbij wat voor te stellen. Er is echter niet veel nieuws aan, behalve dat we dergelijke initiatieven steeds vaker geïntegreerd aanvliegen. Waarbij de virtuele (ICT) aspecten samen met de fysiek (werkomgeving) en de mentale (mens) kant worden belicht. En inderdaad, bij deze laatste liggen de echte uitdagingen, dat wordt iedereen steeds meer duidelijk. In dat gebied is dan ook nog veel te doen. Ik ben het ook eens met de constatering dat er sinds kort (te) veel specialisten op HNW storten om mee te rijden op deze trein, zonder dat ze weten waarvoor ze een kaartje hebben gekocht. Laat staan dat ze een reisleider kunnen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik kan je wel een HNW specialist noemen hoor, volgens mij is dat Roland Hameeteman. Ik vind dat in het boek ' de kracht van mensen' heel helder de uitgangspunten beschreven worden en het avontuur van e-office hierin. Ik ben graag met het onderwerp bezig, maar verwijs altijd naar Roland, het boek en e-office. Ik herken het risico van de devaluatie. Dat gebeurde ook toen iedereen ineens met NLP de markt ging bestormen. Het effect was dat mensen even iets voelde van de effecten en vervolgens vooral veel teleurstellingen gingen ervaren. Daarom is het denk ik ook goed dat Work21 er is. Hiermee is onderscheiden van "HNW" mogelijk. Ik hoop dat over een paar jaar Work21, met het juiste achterliggende gedachtengoed een ware revolutie teweeg gaat brengen.

    BeantwoordenVerwijderen