zaterdag 4 juli 2009

uit de as herrezen: Lotus Domino


Toen wij in 1991 starten met e-office waren we de eerste businesspartner in Nederland voor Lotus Notes. Toen een totaal onbegrepen produkt. Het was een collaborationtool, waar toen nog niemand van had gehoord. Wanneer we het probeerden te verkopen riepen klanten: "we hebben al een fileserver!, of we vinden het maar een slechte tekstverwerker."

Vanaf 1995 kwam de grote spurt van Lotus Notes. Ieder beetje respectabel bedrijf ging ermee aan de slag. Op een gegeven moment waren er geloof ik rond de 180 miljoen gebruikers wereldwijd. Nou zeggen die getallen me niet zoveel, want al die grote softwarejongens toveren met die getallen. Nederland kende toen ongeveer 150 businesspartners. IBM nam Lotus over rond 1997 dacht ik.

Vanaf 2000 kwam Microsoft met Sharepoint op de markt en IBM liet een gat vallen rondom Notes en Domino. Het was voor de klant niet meer duidelijk wat de toekomst was van Lotus en werden daardoor onzeker. Microsoft heeft hier perfect op geanticipeerd en de markt bijna volledig overgenomen. Maar er is iets aan de hand op het moment.

Een aantal klanten die in het verleden hebben besloten over te stappen van Notes naar Microsoft beginnen te twijfelen. Het blijkt maar moeilijk om de Notes-applicaties te migreren naar Microsofttechnologie. En Domino is daarnaast een ontzettend snelle manier om webapplicaties mee te maken. Snel, veilig, secure. Daar kan geen andere omgeving tegenop. En de eindgebruiker ziet er in een webomgeving toch niets van. Wij verwachten dat Lotus Domino (daarmee bouw je de webapplicaties) een revival gaat maken. Prachtige omgeving die perfect kan samengaan met Microsoft- en Google-webapplicaties.

2 opmerkingen:

  1. helemaal waar, maar dat had je ook wel verwacht.
    Lotus is synoniem voor het nieuwe werken nu zorgen dat Nederland dat ook door krijgt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wellicht past deze presentatie goed bij deze blog posting ter ondersteuning:

    http://tinyurl.com/oq6ohb

    BeantwoordenVerwijderen