dinsdag 21 juli 2009

de klimaatneutraal rijden knoop


Ik begrijp een aantal dingen nog niet goed over het CO2-vraagstuk. Stel, mijn auto heeft een CO2-uitstoot van 200 gram per kilometer en een verbruik van 10 liter per 100 kilometer. Dan kan het zijn dat ik op jaarbasis 4000 kilo CO2-uitstoot veroorzaak, volgens bepaalde sites. Waar komen die kilo's vandaan? Want dat betekent dat ik per 100 kilometer (100 x 0,2 kilo) 20 kilo CO2 uitstoot. Ik stop er dus 10 liter benzine in (circa 10 kg) en na 100 kilometer is dat 20 kilo geworden?

Maar goed, waarschijnlijk begrijp ik het mechanisme niet goed. Stel nu even dat er allerlei verbindingen worden aangegaan waardoor 10 kilo brandstof wordt omgezet in 20 kilo CO2,wat doe je met de uitstoot? Compenseren is mijn eerste idee. Bomen planten, zonne-energie, etc. Maar hoe duur is dat dan?

Samen met een aantal mensen binnen e-office hebben we het plan opgevat om klimaatneutraal te gaan rijden. Dat zou betekenen dat als je een auto koopt of leased, je er ook voor moet zorgen dat je altijd neutraal rijdt. We hadden geen idee hoe duur het zou zijn om de uitstoot van CO2 te compenseren. Wat blijkt, na een beetje onderzoek op het web? Voor ongeveer 30 tot 60 euro per jaar heb je de uitstoot van CO2 volledig gecompenseerd voor een normale auto!?!

Daar begrijp ik dus niets van. Als het zo weinig geld kost om het CO2-probleem op te lossen, waarom doen we dan zo ingewikkeld. Dan kunnen we toch heel snel de uitstoot compenseren en daardoor de opwarming van de aarde tegengaan.

Dat we daarnaast ook alternatieven moeten bedenken om veel zuiniger met onze bronnen om te gaan is weer een andere discussie. Op dit moment zit er nog wel een rare knoop in de CO2-discussie volgens mij.

15 opmerkingen:

  1. 30 tot 60 eur? Werkelijk? Daar werk ik graag aan mee. En voor mijn Prius is dat bedrag natuurlijk ook nog een stuk lager :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Even uit intresse: Heb je dan ook de productie van de auto, productie van brandstof, transport etc gecompenseerd? Vergeet overigens niet dat als je die bomen die je aanplant niet op de juiste manier verwerkt (bijvoorbeeld door ze te laten wegrotten) die CO2 ook weer terugkomt! Moet je de verwerking van die boom dan ook weer compenseren?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Stefan: Nee, alleen de CO2 die ontstaat door het rijden van de auto. Het verhaal gaat dat als je alles optelt, produktie + rijden + ontmantelen, van de gehele levensduur van een auto je beter in een Hummer kunt rijden dan in een Prius. Omdat het ontwikkelen van een Prius en metname het afbreken van al die accuus heel veel energie kost. Maar je moet ergens beginnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Compenseren is de laatste stuiptrekking in CO2 neutraal werken. Meer bewust omgaan met verplaatsingen levert veel meer op. Bomen planten helpt wel om de CO2 weer uit de lucht te krijgen, maar ervoor zorgen dat uitstoot voorkomen heeft als prettig neveneffect dat je files voorkomt en dus ook uitstoot van andere auto's verminderd. Meer plaats en tijd onafhankelijk werken dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Pim: Delta Lloyd heeft een groenverzekering waar je 30 euro extra betaalt om CO2 neutraal te rijden en hier staat een bedrag van 50 euro. http://www.autotrack.nl/groeneautos/tip_6

    Laat het 100 euro zijn, dan is het nog steeds niets volgens mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hmm, via mail heb ik begrepen waar de kilo's vandaan komen. Ok, deel 1 is opgelost. N

    u nog het compenseren van de uitstoot en het terugdringen van het gebruik van onze duurzame bronnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De koolstof uit de de benzine gaat een verbindig aan met zuurstof uit de lucht. Daar komt de extra massa vandaan. (ff kort door de bocht)
    Klimaatneutraal is wel een modewoord. Er worden bomen aangeplant, maar die worden over x jaar weer gekapt. Dan is die co2 dus ook weer terug. Je moet je echt heel goed in de materie verdiepen wil je iets doen wat echt helpt. Jammer dat de werkelijheid altijd zo gecompliceerd is ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Kees, waar we dus naar toe moeten is dat we van de CO2 afblijven. Dat we alleen energie gebruiken van de zon, wind en water. Niets meer uit de grond trekken. Daar ligt de oplossing als ik het goed begrijp.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. We moeten inderdaad van de koolstof afblijven (zodat er minder co2 ontstaat) Het is trouwens een enorme verspilling om olie, dat een geweldige grondstof is voor allerlei materialen te verbranden.
    Ik denk steeds meer dat er een heel andere invalshoek moet komen: Zijn we niet met te veel? http://bit.ly/AjE1s

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Kees: interessante gedachte, ik ga er even op verder in een volgend blogitem.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het gaat niet over dingen steeds minder slecht doen (steeds efficienter) maar dingen goed gaan doen (effectief goed) dus geen fossiele brandstoffen meer gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Vanochtend sprak ik over dit onderwerp met iemand van Trees for Travel en stelde hem de vraag waarom niet iedereen compenseert door aanplant van bomen wanneer dit relatief goedkoop is en zeker waarom het niet meer wordt gepromoot. Wanneer je alleen compenseert door bomen te planten is dat uiteindelijk niet meer dan een lapmiddel omdat die CO2 uiteindelijk(zoals ook anderen al aangeven) weer terugkomt in de atmosfeer. Echt compenseren betekent dus ook investeren in duurzame energiebronnen. Maar ook mensen bewust maken en vervolgens verantwoordelijk voor hun eigen verbruik en energiegedrag.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Alleen compenseren door bomen te planten is inderdaad alleen een tijdelijk lapmiddel want die CO2 komt ooit terug in de atmosfeer. Wel een belangrijk lapmiddel, maar toch niet meer dan dat. Compenseren door te investeren in duurzame energiebronnen die geen CO2 of andere schadelijke stoffen uitstoten is veel zinvoller. Dit doen door een persoonlijk CO2 budget zodat je zelf bewust en verantwoordelijk wordt voor je gedrag is volgens Trees for Travel (hier sprak ik vanochtend mee) iets waarin zij een mooie uitdaging zien en wat nog geen enkel bedrijf doet.
    Mooie kans dus om iets te laten zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @sharona: toch denk ik dat je twee dingen moet scheiden. 1) per direkt het broeikaseffect aanpakken met middelen die NU beschikbaar zijn.
    2) alternatieven vinden voor het overgebruik van onze bronnen. Ook ik zou het liefst twee slagen tegelijkertijd maken, maar als we daar op wachten zijn we weer 10 jaar verder en loopt de CO2-waarde in de wereld alleen maar op.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Op korte termijn met e-office overgaan naar een groene energieleverancier, Greenchoice bv: http://www.greenchoice.nl/thuis/groene-energie
    En het leuke: 't is ook nog goedkoper dan Nuon/Eneco. En ook fijn: geen enorme grootverdieners aan de top.

    BeantwoordenVerwijderen