woensdag 1 juli 2009

niet aan beginnen!


Dat de meesten gemeenten niet een innovatief karakter hebben en ook niet erg projectmatig kunnen werken is voor niemand een verrassing. Deze organisaties zijn gebouwd om heel voorspelbaar te werken. Dus ook veel te controleren, dus veel te vergaderen en veel administratie op te zetten om te kunnen controleren en rapporteren. Het correct volgen van een proces is belangrijker dan het halen van het einddoel. Dat wordt weer pijnlijk duidelijk in dit artikel uit het FD van vandaag:

"Nederlandse gemeenten zijn massaal te laat met het invoeren van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). De deadline van 1 juli 2009 is slechts door vier van de in totaal 441 gemeenten gehaald."

Ik begon bijna boos te worden toen ik dit zag. Ze zijn al sinds 2003 hiermee bezig en nog niet 1 procent van de gemeenten heeft het einddoel gehaald. De einddatum wordt nu twee jaar opgeschoven. Natuurlijk kunnen ze dat nooit halen. Daar zijn ze niet voor gebouwd. Ook de volgende einddatum 1 juli 2011 gaan ze niet halen.

Dat komt omdat de gemeentenorganisaties niet zijn gebouwd om doelen te halen. Maar om processen te volgen, niemand over te slaan. Dat is belangrijker dan het doel. Wat er volgens mij moet gebeuren is dat een andere, nieuwe organisatie de "Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)" bouwt. Ze regelen alles inclusief alle tafels, stoelen, gummetjes, procedures, handleidingen, systemen, gebouwen, plantjes.

Typisch een bedrijf uit de 21ste eeuw die dit gaat regelen. Unieke problemen oplossen. Vervolgens wordt de BAG opgeleverd aan een gemeente, die hoeft de nieuwe BAG alleen maar aan te zetten en het nieuwe proces te beheren. Want daar zijn gemeenten nu eenmaal goed in.

Laat de gemeenten alstublieft niet zelf een BAG bouwen, dat kunnen ze niet. Dat blijkt wel uit de resultaten: 1 procent heeft het gehaald. En dan heb ik het nog niet eens over al die miljoenen overheidsgeld die weer verdampt zijn. Richt een nieuwe organisatie op die dit allemaal voor ze uitvoert. U bouwt toch ook niet uw eigen auto. Nou dan.

1 opmerking: