dinsdag 14 juli 2009

Office for free: electrische Hummer?


Deze week is de Microsoft WPC van start gegaan in New Orleans. Duizenden partners van Microsoft luisteren naar de plannen voor de toekomst. Een van de onderwerpen was dat Microsoft een light version van Office via het web op de markt brengt: voor niets!! Over ongeveer een jaar zal het op de markt moeten komen.

Dit is een zeer interessante ontwikkeling omdat Microsoft nu voor de tweede keer in korte tijd een aanval inzet tegen Google. Eerst met BING en nu met een gratis versie van Office. Ze willen daarmee de strijd aangaan met Google apps. Blijkbaar is Microsoft nu alle schroom voorbij en laat openlijk blijken dat ze zich bedreigd voelen. Ze komen met vijf versies van Office uit waarbij de lichtste versie gratis is en via de browser te gebruiken.

Het voelt als een electromotor plaatsen in een Hummer. Het heeft iets van een paniekaktie. Niet een sterke eigen koers. Maar gedwongen door een new kid on the block: Google. Blijkbaar zijn alle USP's van Microsoft niet voldoende om klanten blijvend te binden. Alle mooie interfaces, integraties, verhalen en businesscases ten spijt. Klanten staan open voor de propositie van Google. Microsoft laat zich nu echt gek maken door Google en wordt daardoor kwetsbaar. Waar gaat dat heen?

Als ik Microsoft zou zijn zou ik mij richten op de veilige havens: corporates. Corporates die supergeintegreerde humansoftware willen hebben om samen te werken. Corporates gaan de eerste vijf jaar niets afnemen uit the cloud omdat ze bang zijn om niet in control te zijn. Het MKB zal de komende jaren massaal overstappen op Google is mijn voorspelling. Microsoft zal veel moeite hebben de stap te maken naar de 21ste eeuw en kan op adem komen bij grote organisaties die de slag voorlopig ook niet kunnen maken. Het MKB, waar Microsoft altijd heeft gedomineerd, zullen ze uiteindelijk niet vast kunnen houden. That's life.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten