vrijdag 14 augustus 2009

adaptive earth organisation


Gisteren zijn de groeicijfers bekend geworden van de landen in Europa. Een aantal landen heeft een kleine groei laten zien, waaronder Duitsland, en Nederland een krimp. In totaal krimpt de economie van Europa nog steeds iets, maar het lijkt alsof we de economie net op tijd kunnen optrekken voordat hij echt te pletter slaat.

Of toch niet? Want wat hebben we nou echt anders gedaan dan heel veel geld stoppen in de economie. Daardoor lijkt het misschien alsof het beter gaat, maar struktureel is er niets veranderd. Ja, we hebben gelukkig meer discussies over bonussen, over de rol van de overheid, over privatisering en over het milieu. Maar we hebben nog niet echt iets doorbrekends gedaan. En daar maak ik mij zorgen over.

Want onze problemen zijn ontstaan vanuit een bepaalde manier van denken. En met diezelfde manier van denken hopen we nu de problemen op te lossen. (Einstein). En dat kan dus niet. We zullen de dingen echt anders moeten aanvliegen. Onze wereld zit nu anders in elkaar dan 50 jaar geleden.

We zijn nu echt global geworden, alles is met alles verbonden, geldstromen, handel, mensen, milieu, wetgeving, terrorisme, religie, internet, duurzaamheid. Maar onze politiek en wetgeving is lokaal of regionaal georganiseerd. Dat gaat dus mis. Een buurtcentrum kan ook geen stad besturen.

Ik hoop dat er ergens een groep mensen opstaat die dit ook zo ziet en parallel aan alle brandjes die momenteel worden geblust, bezig is om te komen tot een global-beleid waar, vanuit een holistisch perspectief, beleid wordt bedacht. We hebben maar 1 planeet. Er komen steeds meer mensen, we eten onze aarde op, de verschillen worden steeds groter, het is tijd om nu te veranderen.

En dan ook nu. Daarom ben ik niet blij dat het lijkt dat het weer iets beter gaat met onze economie. Daardoor haal je de urgentie weg bij mensen en zullen ze niet meer bereid zijn om na te denken over vernieuwingen. We vallen, als we niet uitkijken, weer terug in onze oude patronen en denken. En dat oude denken heeft ons ook in de huidige problemen gebracht.

Dus wat mij betreft moeten we de urgentie nog even aanhouden om echt stappen te maken. Want terugvallen in ons oude denken wordt onze ondergang. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat we een adaptive earth organisation moeten bouwen. Een aarde-organisatie die zich constant kan aanpassen aan veranderingen. En de veranderingen zullen niet zozeer van buiten komen, maar juist van binnenuit. Het zullen namelijk de aardbewoners zijn die tot nieuwe inzichten komen, zichzelf opnieuw uitvinden. En dat betekent dat de aarde-organisatie zich zal moeten aanpassen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten