vrijdag 14 augustus 2009

je kan het pas zien, als je het begrijpt

"Een systeembank of systeemrelevante bank is een bank waarvan een mogelijk faillissement de potentie heeft om de rest van het financiële systeem en de reële economie ernstige schade te berokkenen. Men zegt wel dat dit in Nederland geldt voor ING Bank / Postbank, Rabobank en ABN AMRO / Fortis Bank. Bij problemen is de kans op redding door de overheid groter"

Dit is de definitie van een SYSTEEMBANK. Als je dit leest dan kan je niet anders denken dan ...poeh, die jongens hebben een belangrijke rol in onze economie en maatschappij. De snelheid van veranderen van onze economie en de wijze waarop dat zal gebeuren wordt voor een groot deel door deze bedrijven bepaald. Dus als zij bijvoorbeeld bedenken dat ze geen internetdiensten aanbieden, dan heeft de rest van Nederland daar maar rekening mee te houden. Dat is de negatieve kant, maar als zij een belangrijke slag maken stimuleren zij de economie ermee.

Als dit waar is, zou de regering dan niet als randvoorwaarde moeten stellen dat alle systeembanken een voorbeeld moeten worden voor de rest van Nederland als het gaat om de wijze van organiseren en zaken doen. Dus moeten niet juist de systeembanken als eerste adaptive organisaties worden. Dat het weer winst maken niet het enige doel is, maar dat ze winst maken en een adaptive organisatie zijn.

Als ze dat namelijk zijn, een adaptive organisation, dan zullen ze ook nooit een bottleneck kunnen worden voor de economie. Dan liggen ze jaren voor op een groot deel van het MKB. Het MKB kan dan zelfs een voorbeeld nemen aan de systeembanken.

Ik ben er namelijk niet helemaal gerust op dat onze systeembanken hier mee bezig zijn. Waarschijnlijk zijn ze al heel tevreden, wanneer ze het lek boven water hebben en weer winst maken. Op dat moment vervallen ze waarschijnlijk weer in hun oude gedrag, en daar gaan we het in de 21ste eeuw niet mee winnen. Dus eigenlijk moet de regering nog wat extra randvoorwaarden toevoegen aan de leningen en garanties die zijn verstrekt.

Maar ja, Cruijff zei het al: "je kan het pas zien als je het begrijpt".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten