zondag 30 augustus 2009

het apple effect

Sinds een jaar of drie gebruik ik dagelijks producten van Apple. Thuis en op mijn werk werk ik met veel plezier met een iMAC, Macbook Air, AppleTV, etc. Wat ik echt heel geweldig aan de producten van Apple vind, is dat ze bij het ontwerp uitgaan van de gebruiker. Gewoon iemand die niet technisch is en plezier wil hebben in het gebruiken van software.

Alles is er bij Apple op gericht om het de gebruiker gemakkelijk te maken. Vanaf het moment dat je een van de producten uit de doos neemt, begint het al. Maar eigenlijk was ik het grote gemak alweer een beetje vergeten. Tot afgelopen week, toen kocht ik een eReader. De Iliad 2nd edtion. Ziet er op een plaatje goed uit en als je naar de specifikaties kijkt heb je ook iets van: ja, zou wel eens wat kunnen worden. Oh ja, werkt ook met een Mac stond in de specifikaties.

Woensdag heb ik de doos in ontvangst genomen en toen begon het. Gekocht via de PDAshop, en dat was echt geweldig...snel goed, voorspelbaar. Maar weer terug naar de eReader. iRex, de organisatie achter de iliad, heeft er een onvoorstelbaar technisch product van gemaakt, lelijke snoeren en verbindingsstukken, een interface die niet logisch is, een snelheid die laag is, onduidelijke handleidingen (want die heb je echt nodig), compleet onlogisch geheel.

De Iliad doet precies alles wat je niet verwacht. Ik had echt het gevoel dat ik 10 jaar terug werd gezet in de tijd. Aantekeningen die je maakt in een document dat je leest op de reader worden niet meegenomen naar je PC. Tenzij je een windows-machine hebt en dan nog krijg je twee bestanden die je moet 'mergen'. Mergen, daar wil je een gebruiker toch niet mee lastig vallen. Wat denken die makers toch, dat iedereen daar op zit te wachten?

Ik ben in iedergeval erg teleurgesteld in het product iliad 2nd edition. Een aardige poging van ze, maar zo hadden ze het nooit de markt op mogen brengen. Kost toch 700 euro, en werkt niet op een Mac. ja, je kan hem aansluiten. Maar alle interessante software werkt alleen op een Windows-machine.

Eigenlijk zou ik ze moeten aanklagen. Oh ja, vandaag hetzelfde gevoel gekregen bij het installeren van de Ziggo digitale kabelontvanger, ook al zo'n technisch ding.

Ik kan niet wachten op de tablet van apple, al was het maar om hem aan te sluiten. Wat een genot.

1 opmerking:

  1. Zoiets: http://www.toxel.com/tech/2009/08/31/12-cool-apple-tablet-concepts/

    BeantwoordenVerwijderen