dinsdag 25 augustus 2009

over de zwakste schakel enzo

Afgelopen weekend ging het weer mis. Dit keer in Hoek van Holland. Een feest op het strand wordt bruut gesloopt door een groep mensen die er lol in hebben om uit te dagen en te vechten. Dit keer het liefst met de politie. Want dat is pas echt een uitdaging, toch? Dan ben je echt een stoere man.

Mijn eerste reactie is dat ik het weer onbegrijpelijk vind dat mensen zo in elkaar zitten. Gisteravond ook nog een interview gezien met de burgerverantwoordelijke van Hoek van Holland (hij is niet officieel burgemeester) die moest uitleggen waarom de security niet goed was geregeld. Een feest op het strand denk ik dan, afzetten met hekken en bewaking. Dat hadden ze ook nog geregeld, maar natuurlijk komen er dan toch jongens binnen met drank en wapens, wat denk je.

Een feestje geven waarbij de zaal vol staat met politie en ME lijkt me ook geen oplossing. Nee, ik denk dat ik het eens ben met de burgemeester van Rotterdam. De komende jaren geen feesten meer op het strand. We kunnen het gewoon nog niet aan. De verschillen zijn te groot tussen mensen die er van kunnen genieten en mensen die heel boos zijn en hun oerdriften niet in de hand kunnen houden.

En dat is denk ik wel een natuurwet waar we ook vanuit een globaal perspectief rekening mee moeten houden. Wij in het westen vieren in de ogen van veel arme landen continu een strandfeestje. Als die landen echt boos worden en de mogelijkheid krijgen om zich te verplaatsen, zullen ze ons feestje komen verstoren.

Misschien moeten we de komende jaren de prioriteit geven aan het verkleinen van de verschillen die er op dit moment in onze maatschappij zijn. Boze mensen gaan niet alleen maar op de vuist, ze kunnen ook steeds gemakkelijker wapens kopen en gebruiken.

En dat vinden ze nog stoer ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten