maandag 17 augustus 2009

Yellow & Blue


Het zal je niet zijn ontgaan dat "de adaptieve organisatie" het vehicel voor ons is om de boodschap over work21 te communiceren. De adaptive organisatie staat voor een denkrichting waarbij we organisaties bouwen die zich continu kunnen aanpassen, we richting geven aan duurzaam ondernemen en waarbij we beter invulling kunnen geven aan de manier waarop we ons leven kunnen inrichten (werk/prive) in de 21ste eeuw.

De adaptieve organisatie bestaat in onze visie uit twee werelden. In iedergeval mentaal, maar vaak ook fysiek, technologisch en organisatorisch. De eerste wereld is de wereld van de 20ste eeuw. De mechanische, voorspelbare, maakbare wereld. Dit deel van de organisatie levert produkten en diensten volgens een zeer voorspelbaar proces. In deze wereld is het proces leidend. Wij noemen deze wereld BLUE.

Om te kunnen overleven in een wereld die steeds sneller aan het veranderen is zal je je moeten aanpassen. Adaptief moeten worden. Dat is een eigenschap die je niet mag verwachten van blue. Die eigenschap is aanwezig in een andere omgeving. Een omgeving waar kennis en ideeen worden gedeeld, waar kennis en informatie vrij kunnen stromen. Waar vertrouwen aanwezig is, een sterke visie, feedback gegeven wordt, mensen gebruik maken van HumanSoftware. Wij noemen dit deel van de organisatie YELLOW.

Uiteraard is het niet zo dat het ene deel van de organisatie fysiek BLUE moet zijn en een ander deel fysiek YELLOW, maar het kan wel. (collaborative space). Gedurende de dag kan je switchen van blue naar yellow en terug. En ook de positionering van je bedrijf (veel standaardprodukten of juist veel maatwerk) zal bepalen hoe de verdeling zal zijn tussen BLUE en YELLOW (Jasper "Dutch"Steutel). Het gaat erom dat je begrijpt dat er twee werelden aanwezig zijn in je bedrijf en dat ze verschillend benaderd moeten worden.

Tijdens een van de discussies op Linkedin over de adaptieve organisatie schreef Arthur Kruisman dat de combinatie van blue en yellow GREEN is. Dat kan toch geen toeval zijn denk ik dan.

2 opmerkingen:

  1. Hmmm, ik denk vast nog erg 20e eeuws, maar mijn eerste gedachte toen ik het subject van je item las was 'he, een item over Lotus (Yellow) versus Microsoft (Blue)' ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn eerste gedachte: Blauwtje en Geeltje een filosofisch kinderboekje van Leo Lionni

    BeantwoordenVerwijderen