maandag 17 augustus 2009

Social Media


Facebook, Twitter, Linkedin, Orkut en nog tientallen van dit soort initiatieven vliegen je om je oren. Als je er even niet bij bent zijn er weer een hoop websites bijgekomen. Dit soort sites vallen onder de categorie social media en neemt per dag aan belangrijkheid toe. Facebook heeft in 9 maanden 100 miljoen gebruikers gekregen. Best veel en snel gegaan kan je zeggen.

Maar wat is dat toch, dat mensen hier aan mee willen doen. Of misschien moet ik eerst de vraag stellen: geloof je dat social media een belangrijke ontwikkeling is in onze maatschappij? Om die vraag te kunnen beantwoorden is het handig om 4 minuten te kijken naar dit filmpje die ik van Joyce Oude Elferink heb gekregen via een discussie over adaptieve organisaties op Linkedin.

Social media is de manier voor alle bewoners op deze aarde die toegang hebben tot internet, om informatie te delen, nieuws te vergaren, meningen te vormen en desgewenst zich als groep te organiseren. De rol van de pers wordt een andere doordat mensen ongefilterde informatie met elkaar kunnen delen. Met alle risico's van dien uiteraard. Maar er is geen censuur meer. Informatie, foto's video's worden op die manier over heel de wereld gedeeld.

Je kan je voorstellen dat de markt voor bedrijven er iets anders uit gaat zien. Consumenten zijn niet meer voor de gek te houden. Als je niet uitkijkt zal je merk worden aangepakt door de mensen die social media gebruiken. En dat zijn er veel. Dus bestuurders van Nederland, verdiep je eens in dit fenomeen. Het zal onze wereld veranderen. Sterker nog, het is al in volle gang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten