dinsdag 15 september 2009

niet mijn verantwoordelijkheid

Door het weghalen van verantwoordelijkheden bij mensen en bedrijven werk je onbegrip, passiviteit, gelatenheid en afhankelijkheid in de hand. In 2002 hebben wij na 11 jaar ondernemen zonder structuren een salesafdeling in het leven geroepen. Wat zagen we gebeuren: iedereen die voor die tijd een klein beetje commercieel bezig was, stopte daar direct mee. De armen gingen over elkaar en mensen gingen commentaar leveren op de salesafdeling dat ze het niet goed deden. Dat bedenk je toch niet.

Is dat typisch iets voor e-office. Nee, kan ik met een gerust hart zeggen. Het heeft te maken met mensen die je iets afneemt. En daar zijn we in het bedrijfsleven heel goed in. Je mag steeds minder door alle compliancy, regelgeving, wetgeving en zucht naar controle.

Het effect is dat je een organisatie krijgt die sterk gefragmenteerd is, die niet meer kan samenwerken. Omdat mensen met de armen over elkaar gaan zitten. Ze voelen geen verantwoordelijkheid meer voor het geheel. Het gezamenlijke doel is zoek.

Wanneer je dus wilt dat mensen zich verantwoordelijk gedragen, dan zal je ze dus ook voor het geheel verantwoordelijk moeten laten voelen en zo min mogelijk strategische verantwoordelijkheden afnemen.

Kijk maar eens om je heen hoeveel mensen eigenlijk met hun armen over elkaar heen zitten....best heel veel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten