maandag 14 september 2009

Nederland vraagt om visie & ondernemerschap

De miljardennota is alvast uitgelekt. Natuurlijk, want het is toch de nationale sport van de nieuwszenders om als eerste iets te kunnen melden uit de miljardennota. Maar afgezien daarvan ziet het er allemaal zoals was te verwachten dreigend uit. Misschien dat we binnen een jaar uit de recessie komen, maar dan wel met heel veel schade. De jaren daarna zitten we op de blaren.

Bij elkaar hebben we ongeveer 40 miljard uitgegeven dit jaar om weer een beetje grip te krijgen op de recessie. We hebben een schuld van meer dan 6% en dat moeten we met zn allen de komende jaren weer terugverdienen. Het komt neer op 20.000 euro per inwoner hoorde ik vanmorgen op de radio. Maar omdat het nogal een tijdje gaat duren voordat we dit kunnen terugbetalen zal vooral de rente op de schuld ons gaan nekken.

Wat kan je dan doen als regering? Snijden in de kosten begrijp ik. Ieder ministerie zal na 2010 minimaal 20% minder kosten moeten maken. Dat is nogal wat. Wat kan je nog meer doen? Ik hoorde oud-staatssecretaris Vermeend zeggen dat we ons moeten richten op de Olympische Spelen van 2028 die in Nederland moeten plaatsvinden. Hierdoor kunnen we met focus geld uitgeven en tegelijkertijd innoveren zodat we weer een speciale positie in de markt krijgen.

Of het nou de Spelen moeten zijn of niet, maar ik denk wel dat hij daar een punt heeft. We hebben visie nodig, richting nodig. Waar willen we als land goed in zijn, hoe gaan we onze energie en geld zo bundelen dat er iets bijzonders wordt gepresteerd. Zonder visie werkt iedereen langs elkaar heen en dat kost geld. Zonder visie heeft iedereen gelijk en doen we dingen dubbel.

Dus als je echt geld wilt besparen zal je een super heldere en uitdagende visie voor Nederland moeten neerzetten. Hierdoor worden alle doublures uit ons bestel gehaald en werken we als geheel efficienter, effectiever. We krijgen weer energie, zijn niet meer bang en gaan voor het grotere geheel. Zonder visie blijven we klagen en bezuinigen, worden mensen vervelend en mopperig.

We moeten het nu hebben van Visie en ondernemerschap. Mensen die de handen uit de mouwen steken en er volledig voor willen gaan. Niet alle kanten op, maar volgens een visie. En als je kijkt naar het karakter van Nederland, dan moet het in de hoek liggen van innovatie & handel. Omdat we nou eenmaal anders denken dan andere landen, graag dingen verkopen, en ons als het moet snel kunnen aanpassen. Misschien is Nederland eigenlijk best wel adaptief.

Dat zou mooi zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten