woensdag 21 oktober 2009

nu weet ik het zeker

Welk tijdperk komt er na het industriele tijdperk, het tijdperk van de 20ste eeuw? Ik heb er lang mee gestoeid, maar ik ben eruit! De 21ste eeuw is de eeuw van de vrouw. De vorige eeuw was namelijk de eeuw van de man: doelgericht, maakbaar, controle, gefocussed, kracht, macho, verspilling, rationeel, mechanisch. Een eeuw die ons veel heeft gebracht maar nu we ver-internet en geglobaliseerd zijn, niet meer werkt.

Wanneer je kijkt naar wat we nu om ons heen zien, dan kan je maar tot een conclusie komen: het zijn de kenmerken van een vrouw! Verbinden, samen, delen, ondersteunen, faciliteren, zorgen, duurzaam, groen, loslaten, evenwicht..noem het maar op.

En natuurlijk past niet iedere vrouw in dit beeld. Dat begrijp ik ook. Maar ik denk graag in extremen. Mannen passen ook niet allemaal in het beeld dat ik over de 20ste eeuw schrijf. Het gaat hier even om de grote lijn: ik zie dat onze wereld steeds meer vrouwelijke eigenschappen gaat krijgen.

En ik denk dat dat een goede ontwikkeling is. Juist door meer vrouwelijke kwaliteiten toe te voegen aan onze samenleving komen we in evenwicht. Onze samenleving is veel te masculine. Maar de grondbewegingen (bewegingen die we niet kunnen managen) bewegen naar de vrouwelijke kant. Nou moeten we ook weer niet doorschieten, maar juist een evenwicht zien te vinden. Lijkt mij helemaal fantastisch.

Wel even wennen voor de dominante mannetjes in onze samenleving, dat wel.

1 opmerking:

  1. Tja, voor wie het inderdaad nog niet was opgevallen: de kracht van onze linkerhersenhelft (systematisch, mannelijk, analytisch, structuur, ritme, taal, logica) gecombineerd worden met de rechterhelft (invoelen, feminiem, creatief, holistisch, ritme, intuïtie, gevoel voor humor, herkennen van patronen en gezichten en concentratie).

    Je hebt beide kanten nodig, in organisaties maar ook in je eigen leven en werken.

    Mevrouw N. Smit was te zeer met haar collega's bezig toen ze laatst sprak over de bank Lehman Sisters. Pas als die bank Lehman Brothers & Sisters had geheten was een ramp eventueel te voorkomen geweest. Let op het meervoud! Een team van mannen en vrouwen van diverse achtergronden en ervaringen in de Board is het beste.

    BeantwoordenVerwijderen