zaterdag 14 november 2009

resultaten uit het verleden geven 0 garanties meer.


Wel grappig om te zien. De laatste tijd geef ik veel presentaties bij organisaties die iets met work21 willen. Ik vertel ze dan over YELOW&BLUE en over de nieuwe leiderschapstijl die nodig is om succesvol te zijn in de 21ste eeuw.

In het kort vertel ik dat je en 20ste eeuw processen moet begrijpen en moet kunnen aansturen, maar dat je dus ook mensen moet kunnen vertrouwen en uitdagen. Dat je meer een coach bent die stuurt op output. Dat je de voorwaarden creeert zodat mensen tot hun recht kunnen komen. Dat je interesse hebt in mensen. Wil weten wat ze drijft en zoekt naar manieren om die kracht op te lijnen met de ambitie en richting van het bedrijf.

En raad eens wat: iedereen doet het al. Da's grappig. Dus eigenlijk kom ik iets vertellen wat iedereen al weet en wat iedereen al doet. Eigenlijk blijken veel bedrijven al georganiseerd te zijn volgens het principe YELLOW&BLUE. Maar als ik dan vraag wie er binnen de directie verantwoordelijk is voor het YELLOW-deel van de organisatie, dan blijft het stil. Heel stil.

Wanneer we niet eerlijk durven te zijn naar elkaar en naar onszelf dan kunnen we niet veranderen. Als we eigenlijk wel heel tevreden zijn met onszelf dan is de ondergang aanstaande. Deze tijd gaat over "reinvent yourself". Je mag geen moment tevreden zijn over jezelf. Daag jezelf constant uit. Alles waarvan je dacht dat je het wel begreep en waarvan je dacht dat je daardoor in de toekomst succesvol zult zijn is eerder ballast dan een voordeel.

Het enige wat je in deze tijd kunt doen is helemaal jezelf zijn. En alleen die dingen te doen die echt bij je passen. Dan krijg je altijd energie, hoef je geen masker op te zetten, ben je authentiek, ben je consistent. Online en offline.

1 opmerking:

  1. mooi geschreven roland, hoe moeilijk vind ik het toch om op mijn plek te blijven, bij mijn visie te blijven, goed te luisteren, niet meteen een mening te hebben, dienend te zijn aan de dialoog, uit te reiken als ik het niet weet .... dus hoe kunnen de processen van ontkenning en niet echt durven zijn benoemen en het vertrouwen geven .... ik ben begonnen om gewoon maar te benoemen wat ik zie en voel
    Gr sharona

    BeantwoordenVerwijderen