maandag 28 december 2009

2010 voorspelling


Je zou het afgelopen jaar zomaar heel erg teleurgesteld kunnen zijn in alle bestuurders, ministers, specialisten, goeroes om je heen. Niemand heeft deze recessie zien aankomen. Natuurlijk zeggen de specialisten nu wel dat de tekenen al jaren geleden te zien waren, maar dat is achteraf nogal gemakkelijk vind ik. Over dit verschijnsel, om achteraf het toch bij het goeie eind te hebben, is zelfs een boek geschreven: de zwarte zwaan.

In het kort gaat het erom dat iedereen achter mainstream opinies aanloopt en de werkelijke ontwikkelingen niet wil/kan zien. En als er dan ineens een onverwachte gebeurtenis is (de recessie = de zwarte zwaan) die niemand had verwacht dan kunnen de specialisten met terugwerkende kracht aangeven dat ze dat altijd al hebben gezien en gezegd. 'De koe in zijn kont kijken' denk ik dan maar.

Nou daar ben ik dus klaar mee. De wereld is te complex om in detail te kunnen voorspellen. Dus als er nu een specialist mij gaat vertellen hoe de wereld er de komende maanden uit gaat zien ben ik op mijn hoede. En waarom wist je dat dan een jaar geleden dan niet? denk ik dan.

Volgens mij moeten wij ons richten op de langere lijnen. Op de onderstromen in onze maatschappij. Als we die leren begrijpen kunnen we ook in grote lijnen voorspellen wat ons te wachten staat. En zo moeilijk is het ook weer allemaal niet. Op lange termijn tenminste: op lange termijn zullen de verschillen in welvaart tussen de verschillende landen en continenten nog maar minimaal zijn. Wanneer iedereen een prima basisbestaan heeft zullen we ruimte hebben om spiritueler te worden en meer om elkaar en de aarde geven. We zullen tegen die tijd verstandiger met onze omgeving omgaan en groeien als mens door te zorgen voor alles en iedereen om ons heen. Nooit meer groeien ten koste van anderen of onze omgeving.

Dat zijn wat mij betreft de grote lijnen die over een paar honderd jaar worden bereikt. Tot die tijd is alles mogelijk omdat de verschillen veel te groot zijn en omdat we nog niet globaal denken en doen.

Het begint natuurlijk allemaal bij jezelf. En daarom proberen we bij e-office al zo dicht mogelijk tegen dit ideaalbeeld aan te schurken. Best spannend en zeer uitdagend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten