dinsdag 29 december 2009

HNW fundamentalisten


Steeds vaker kom ik bij bedrijven waar HNW-virus zich stevig genesteld heeft. Opzich natuurlijk een goede zaak, maar ik zie ook grote risico's. Ik hoor mensen praten over flexwerken, over dat je na een half uur niet aanwezig zijn, je flex.bureautje kwijt bent, dat de directie geen eigen kamer mag hebben, dat er een streng beleid is rondom hoeveel je thuis moet/mag werken. Nogal extreem allemaal in mijn ogen.

Iedereen kan op zijn vingers natellen dat het op deze manier een onhoudbare situatie gaat worden, omdat het allemaal erg kunstmatig wordt neergezet. Er zijn een aantal HNW-fundamentalisten die het veel te heftig neerzetten. Je zou je zelfs helemaal schuldig kunnen voelen wanneer je gewoon je werk doet. Het moet ineens allemaal anders.

Nou herken ik het gevoel om het helemaal anders te doen als geen ander, begrijp mij goed. 15 jaar geleden vond ik ook dat het extreem anders moet. Alleen heb ik in de tussentijd gezien dat om succesvol te zijn het gaat om de balans tussen een aantal 20ste-eeuw ervaringen en de nieuwe 21ste-eeuw inzichten. En dat mis ik nu juist bij de meeste bedrijven. Er is geen visie op het geheel. Er is geen respect voor het goede uit de vorige eeuw.

Wanneer daar geen gehoor aan wordt gegeven zal het totale HNW-concept van de meeste bedrijven binnen twee jaar ineen storten en krijgt HNW een zeer negatieve bijsmaak. En dat wil ik voorkomen. Want ja, we gaan met zn allen 100% zeker 'anders werken', ja het gaat er allemaal anders uitzien. Maar dat kan alleen maar wanneer je een aantal zaken eerst goed voor elkaar hebt. En dat zijn nu juist de dingen die we zo goed onder de knie hebben gekregen in de vorige eeuw: het managen van processen.

Wij praten over Yellow&Blue. Waarbij Blue het procesdeel van je organisatie is. Zonder Blue geen Yellow. Zonder Yellow geen toekomst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten