zaterdag 23 januari 2010

ik heb het monster getemd


Wie van ons heeft een opleiding gevolgd 'hoe je moet werken'. Of iets gevolgd om je werk slim te doen. Ik ken deze mensen in iedergeval niet. Wel vreemd eigenlijk. Iedereen werkt, maar heeft het zelf moeten uitvinden. Wanneer je een funktie hebt in het uitvoeren van 'blauwe' gestructureerde aktiviteiten, dan krijg je vast wel veel werkinstructies. Dan hebben anderen voor je bedacht hoe je moet werken.

Maar een steeds groter deel van ons werk is creatief aan het worden. Is omgaan met onverwachte situaties. Veel gele aktiviteiten dus. Maar hoe doe je dat dan? Je krijg een mailaccount, een mobieltje, wat starre blauwe IT-systemen, een opdracht en verder zoek je het maar uit. Intussen start je allemaal akties die door andere mensen moeten worden opgevolgd, je wordt gebeld door klanten, je mailbox loopt vol, steeds meer collega's willen vanalles van je, alle social media om je heen staat te knipperen.

Hoe kan je nou omgaan met de toenemende stroom van informatie maar ook verplichtingen die je aangaat. Hoe doe je dat. Wat mij is opgevallen is dat iedereen daar zijn eigen systeem voor heeft bedacht. En dat is niet slecht hoor. Maar wanneer je net niet de juiste aanpak hebt, zal het werk je leven sterk gaan beinvloeden. Zeker wanneer we overal en altijd kunnen werken. Wanneer je losse eindjes in je hoofd hebt kan je niet meer rusten. En dan komt er een moment dat je breekt.

Ik denk dat het de kunst is om beter om te gaan met het feit dat er altijd en overal informatie op ons af komt, dat er nog meer situaties komen waar je op moet reageren. En voorlopig zal het alleen maar meer worden. Nu is het de kunst om zelf controle te houden over je leven. Dus hoe organiseer je dit allemaal. Hoe kan je er voor zorgen dat je hoofd leeg is en ook niets vergeet.

Ik heb heel mij werkende leven gezocht naar die ene manier. Honderden aanpakken heb ik bedacht en geprobeerd. En uiteindelijk was er niet een echt succesvol. Want ik wilde niet werken met lijstjes en afvinken. Dat was voor anderen dacht ik. Maar intussen liep ik wel rond met duizend afspraken in mijn kop. Niet echt heel rustig.

Ik ga absoluut geen reclame maken voor een aanpak, maar ik weet nu wel dat wanneer je kunt vertrouwen op je werksysteem je leven positief zal veranderen. Je hebt overzicht en dus rust. Ja, ik moet wat tijd besteden om mijn werk te organiseren, maar die tijd heb ik er nu graag voor over omdat het mij de rust geeft die ik wil hebben in mijn leven. Daardoor ben ik meer betrouwbaar, kan ik veel creatiever zijn en kan ik veel meer informatie aan als ik dat wil.

Ik heb het monster onder controle, en dat voelt best lekker moet ik zeggen.

1 opmerking:

  1. Er zijn altijd momenten dat je denkt de zaken onder controle te hebben, dan ineens gebeuren er zaken die zorgen voor chaos. Er vertrekken mensen, je bent ineens ziek, de bank is het even niet met je eens, iemand start een rechtzaak etc... Ik denk dat het gevaarlijk is als je denk je zaken onder controle te hebben in 'ons' vak want zorgt dat er wel voor dat je scherp blijft? Waar het om gaat is of je adaptief bent, dat weet jij als geen ander, en creatief kan zijn in tijden van chaos en psychische druk. Dat kan je volgens mij nooit controleren....dan kan je alleen tot je laten komen en gebruik maken van je ervaring.

    Ja, er zijn mensen zat die een opleiding krijgen voor hun werk. Niet zozeer in ons vlak, maar wat denk je van veel factory workers welke vooral veel werk moeten verzetten en extreem efficient moeten zijn op te produceren. Volgens mij besteden veel van onze klanten flink wat geld aan de efficientie van hun productie proces, en dat gaat voor een redelijk deel naar de mensen.

    Het is maar net naar welk stuje van ondernemend Nederland hje kijkt denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen