woensdag 20 januari 2010

Leer beheerst fouten maken


Als je wilt snowboarden moet je veel vallen. Eigenlijk geldt dat voor alles. Waarom denken we dan dat je in je werk geen fouten kunt maken. Geen fouten maken is niet leren, is wat je al deed iedere keer herhalen. En schiet je daar iets mee op, of je bedrijf? Ik denk het niet. Ik heb wel eens gelezen dat je 12.000 uur moet investeren om ergens heel goed in te worden. Dat is 12.000 uur heel veel leren, heel veel fouten maken. En dan pas ben je een specialist.

Het 'niet fouten maken' komt natuurlijk uit ons fabrieksdenken. Uit denken dat de wereld maakbaar is. Dat alles voorspelbaar is. In een maakbare wereld denk je in processen, in geen risico's lopen, dus geen fouten maken. En het niet-fouten-maken begint al snel...vreemd genoeg op school. Wanneer je op school een fout maakt krijg je een punt minder. Da's raar he.

We leven in een super complexe en onvoorspelbare wereld. En dan denken we dat we een bedrijf kunnen runnen op basis van oude regels en ervaringen. En daar zijn we zo goed in dat we het foutloos kunnen regelen. Mis! Dat gaat niet meer werken. Veel problemen zijn uniek en zullen we voor het eerst oplossen. Dat betekent onderzoeken en proberen. Dat betekent dat je over grenzen moet denken en doen. En daar gaat het dus mis. Niet alleen bij het management, maar bij veel mensen. We durven niet iets nieuws te doen.

Geen diskwalificatie, meer een observatie. We zijn ons te weinig bewust wat ons mentale denkraam is. En dat we onbewust steeds vertrekken vanuit het in de 20ste eeuw aangeleerde 'mechanische denkraam'. Daar zullen we in de 21ste eeuw niet ver mee komen.

Durf fouten te maken, leer fouten maken met een goed ingeschat risico. En beheerst fouten maken leer je ook weer door fouten te maken. Iedere snowboarder weet dit.

Ben je Goofy of Regular?

1 opmerking:

  1. Totally googy and loving it! Maar is wel een super blog aan t worden zo, complimenten

    Gr. Niels

    BeantwoordenVerwijderen