dinsdag 19 januari 2010

wat je nu kunt doen!


Stel je bent een tevreden mens, stel je hebt een pracht leven, een pracht baan, een geweldig priveleven. Komt dat dan door toeval of komt dat door iets anders. Ik durf te stellen dat het 20% toeval is en 80% door het maken van bewuste keuzes. Keuzes maken is van cruciaal belang voor je geluk. Daar ben ik intussen wel achter. Geen keuzes maken zorgt voor energieverlies en zorgt ervoor dat ook anderen niet verder kunnen. Hele organisaties kunnen stilvallen wanneer er geen keuzes gemaakt worden.

Maar om keuzes te maken moet je weten wie je bent. Klinkt wat filosofisch maar aan de andere kant ook simpel. In het boek de 'U Theory' praten ze over 'de akker'. Wanneer je niet begrijpt hoe de samenstelling van je eigen akker is kan je nooit voorspellen wat er op gaat groeien. Maar ook niet hoe goed het gaat groeien, bijvoorbeeld graan. In onze wereld zijn we van het snelle succes. Dus iedereen richt zich op het graan. Hoeveel, de kleur, etc. Maar om daar echt iets over te kunnen zeggen moet je begrijpen waar het graan vandaan komt...de akker dus. Wat is de samenstelling van de akker, en daar waagt bijna niemand zich aan.

Om gelukkig te worden is het belangrijk te weten hoe je eigen akker er dus uit ziet. Wat is je eigen basis. Als je dat eenmaal begrijpt kan je steeds beter beslissingen nemen. Wat past wel bij je en wat niet. Wanneer je vanuit die basis (akker) gaat leven kan het bijna niet anders zijn dat je een weg zult bewandelen die heel erg bij je past. En die specifieke weg zorgt voor geluk.

Kiezen omdat je denkt dat anderen daar blij van worden gaat je niet echt helpen. Eigenlijk hou je anderen daarmee voor de gek, maar ook jezelf. Dus als we willen dat we de wereld een beetje beter maken kunnen we beter laten zien wie we echt zijn en wat we echt willen. In het begin een beetje raar en ook soms eng, maar het is de enige weg om vooruit te komen. Ga dus niet wachten totdat anderen de wereld gaan veranderen: maar vind jezelf opnieuw uit.

Sterker nog..je bent er al...alleen zit je waarschijnlijk verstopt onder heel veel aannames en kunstmatig gedrag. Als we onszelf allemaal opnieuw uitgraven hebben we onze nieuwe wereld. Een mensenwereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten