donderdag 11 februari 2010

HNW een elitaire aangelegenheid?


De laatste tijd kom ik tijdens mijn advieswerk steeds vaker de vraag tegen of HNW (Het Nieuwe Werken)/Work21, alleen voor hoogopgeleiden is. Nee! roep ik dan. Maar het ligt er natuurlijk wel aan wat dan de definitie van HNW is.

In mijn ogen gaat het om onderscheid te maken tussen 'werken in opdracht van het proces' wij noemen dat een blauwe aktiviteit, ofwel 'zelf een oplossing bedenken voor een unieke situatie'. Dat laatste noemen wij dan een gele aktiviteit.

Afgelopen week was ik op bezoek bij een groot ziekenhuis en de manager facilitaire diensten heeft deze zienswijze geimplementeerd. In plaats van dat hij al zijn timmermannen en loodgieters precies gaat vertellen wat ze moeten doen en hoe, bespreekt hij nu wat er er is binnengekomen aan klussen en wie het wanneer heeft opgelost. Dit bespreken ze samen en mensen commiteren zich aan de gemaakte afspraken.

Wat mij betreft is dit een typisch geval van HNW. Maak meer gebruik van het verstand, ervaring en inzicht van je mensen. Iedereen is binnen zijn eigen comfortzone in staat zijn eigen werk prima te organiseren. Daar hoef je als manager geen inhoud aan te geven. Doe je dat wel dan kan een onwenselijke situatie ontstaan.

Wanneer je 'voor een proces' werkt, zal waarschijnlijk iedere handeling beschreven zijn. Heeft alles met de voorspelbaarheid en controleerbaarheid te maken. Maar wanneer dit niet noodzakelijk is, zal het management de werknemer een veilige ruimte moeten aanbieden waarbinnen hij/zij het werk zelf kan organiseren. Eventueel samen met anderen, op verschillende lokaties, noem maar op. Maar de werknemer is op dat moment volledig in control.

Work21 is dus niet alleen voor de elite.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten