woensdag 17 februari 2010

the network


De afgelopen dagen was ik in Vancouver om te genieten van de Olympische Spelen. Was echt een super ervaring. We zaten in een hotel precies tussen het Heineken Holland House en the Olympic Oval. Hoogtepunt was uiteraard de 5000 meter van Sven. Sven the man. Wat een passie en power heeft die man. Je kon zien dat het lichaam niet meer wilde maar hij ging puur op karakter verder. Dwars door alle helse pijnen van verzuring heen. Zijn lichaam wilde stoppen maar hij moest en zou winnen. Daar heeft hij op getraind en daar maakt hij het verschil: doorgaan terwijl alle signalen in je lichaam op rood staan.

Maar naast de sportieve prestaties is mij ook nog iets anders opgevallen. Wij zaten in een hotel waar heel veel directies van sponsoren waren ondergebracht. En dan gebeurt er dus iets. Het begon al in het vliegtuig vanaf Schiphol. Er waren twee zeer sterke netwerken te ontdekken. Het netwerk van de schaatsers en het netwerk van de financiele wereld. Omdat ik onderdeel mocht uitmaken van een kleine groep waar een aantal zeer vooraanstaande financiele iconen in aanwezig waren, kon ik ervaren hoe sterk hun netwerken zijn.

Het zijn (vooral) mannen die elkaar kennen via verschillende overnames, financieringen, investeringen. Het gaat daar vaak om honderden miljoenen euro's en dat schept een band. Dwars door alle organisatiestrukturen heen vormen deze mannen een netwerk die precies van elkaar weten wat er in 'de wereld' aan de hand is. Daar worden de deals gemaakt. Wat ze 'uiteraard' niet doen is gebruik maken van social media. Dat hebben ze niet nodig.

Maar ik weet nu een ding zeker, de echte spannende deals spelen zich af binnen dit netwerk. Dit gaat buiten alle controle van organisaties om. Het gaat zo omdat ze elkaar blijkbaar kunnen vertrouwen.

De Olympische Spelen krijgen voor mij zo een hele nieuwe dimensie. Ik begrijp nu ook steeds beter waarom grote bedrijven dit evenement zo zwaar sponsoren. Het is gewoon een wat groots opgezette netwerkborrel waar de spannende deals vallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten