donderdag 18 februari 2010

te koop: HNW


Stel je bent een normaal bedrijf en maakt normale winsten. Stel je hebt als normaal bedrijf ook nog eens een interesse in wat HNW voor jou kan betekenen. Tot welke conclusie kom je dan na een kort onderzoek in het land? Waarschijnlijk dat je het gewoon niet kunt betalen. Want de meeste voorbeelden die aangehaald zullen worden zijn van bedrijven die voor heel veel geld fantastische kantoren hebben ingericht. En dat kan je als normaal bedrijf vaak niet betalen. Dus lijkt het dat HNW alleen voor de rijken onder ons is. En niets is minder waar!

Wanneer ik om mij heen kijk zie ik dat HNW, of work21, vaak wordt verward met een nieuwe kantoorinrichting, laptops en een smartphone. Vaak is er dan ook nog eens een beleid bedacht dat niemand een eigen kamer mag hebben en dat je wanneer je twee uur niet op je plek bent geweest de regel geldt: opgestaan is plaats vergaan. Wat een onzin! Dat heeft helemaal niets met HNW te maken. Dat is een soort oude wijn in nieuwe zakken, stoelendans voor een klassieke organisatie in een hippe omgeving.

Waarom denken we dat het weghalen van alle eigen kamers gelijk staat aan het nieuwe werken. Dan heb je het gewoon niet begrepen. Soms heb je gewoon kamers nodig. Er zijn voorbeelden waar de RvB geen eigen kamers heeft. Dan moeten die mensen gaan lopen zoeken naar een ruimte om gevoelige gesprekken te voeren, iedere keer weer. Want dat is wat deze mensen de hele dag namelijk doen. Dat kost toch alleen maar kostbare tijd! Dat is drempels opwerpen om je werk gewoon uit te voeren. Alsof je zegt: ga mijn auto maar wassen, maar de waterslang is vervangen door een theekopje want iedereen heeft een theekopje: succes. Dat gaat toch nergens over, een soort dwangmatig gevoel voor gelijkheid.

De voorbeelden van HNW (en dan bedoel ik deze keer echt HNW en geen work21), zijn meestal voorbeelden waarbij HNW is gekocht. Je kan een nieuw kantoor kopen, en laptops en smartphones ook als je veel geld hebt, maar ben je dan een ander bedrijf geworden? Als ik een olympisch schaatspak aantrek en op klapschaatsen ga staan ben ik toch ook geen olympisch kampioen, nou dan!

Beste normale bedrijven, laat je niet gek maken. Om een topschaatser te worden begin je ook niet met topmateriaal, dan gaat het om iets anders: de intentie om te veranderen. Dan gaat het om een doel, passie en discipline, dan gaat het om training. En als je dan vorderingen maakt, is het op termijn handig om wat aan het materiaal te doen. Maar niet denken dat het kopen van het mooiste materiaal je ook topsporter maakt.

work21 is voor iedereen, iedereen die wil veranderen.

1 opmerking:

  1. Hey Roland,

    Ik kan het zo met je eens zijn man. DIt is idd de grote verwarring die heerst. Ik sluit mijn presentaties ook altijd af met dat je HNW niet kan kopen, maar wel iets van kan proberen te begrijpen, te proberen en vast te stellen wat voor jou wel en niet werkt.

    Spreek je graag weer eens,
    Arthur

    BeantwoordenVerwijderen