vrijdag 19 februari 2010

YELLOW BLUE in de praktijkVanaf 1 april 2010 heeft e-office een nieuwe organisatiestruktuur. De struktuur is volledig opgezet volgens het Yellow&Blue-principe. Blue is struktuur/voorspelbaarheid/managen en Yellow is ruimte/zoeken/faciliteren. In onze ogen heb je als organisatie beide 'competenties' nodig om succesvol te zijn. We kunnen onze klanten innovatie & voorspelbaarheid bieden...een normaalgesproken lastige combinatie van kwaliteiten.

Door ons bedrijf anders te struktureren bieden we ook plekken waar mensen zich thuis voelen. Sommigen hebben meer met processen, anderen willen liever met elkaar nieuwe oplossingen zoeken. Het BLUE deel van de organisatie zorgt voor stabiliteit en continuiteit, het YELLOW deel zorgt voor onze toekomst.

Wat het sterke is van deze manier van organiseren is dat YELLOW&BLUE ook al op mensniveau te betrekken is. Wanneer je geen enkele struktuur in je werk en leven hebt is de kans erg groot dat je hoofd vol is gelopen en je met duizenden losse eindjes rondloopt. Er kan niets meer bij. Hierdoor blokkeer je en ben je eigenlijk tot niets meer in staat, terwijl je voor je gevoel heel druk bent.

Wanneer je echter kunt vertrouwen op een systeem (BLUE) dat de meeste commitments die je bent aangegaan ook keurig kan afhandelen, dan heb je weer ruimte in je hoofd en wordt je rustig. En niet alleen rustig, je kan ook weer openstaan voor nieuwe impulsen en signalen, je kan weer creatief zijn. En voor een bedrijf werkt dit precies zo. Dus Y&B is op alle niveaus toe te passen.

Het Yellow deel van e-office zal voorlopig bestaan uit vijf 'communities': messaging, collaboration, unified communication, social media, interaction design. Alles aangevuld met communities die worden opgezet met onze BV's e-office/google, mobile en work21. De communities zullen maximaal gebruik maken van social media om hun expertise te delen met de wereld.

Blue bestaat uit twee onderdelen: Services en Projecten. Services is super BLUE en levert volgens SLA alle benodigde diensten en steeds meer via the cloud. Projecten zit tussen de communities en services in en knoopt alles super voorspelbaar aan elkaar. Hoe simpel kan het zijn.

We zijn op dit moment een boek aan het schrijven over de principes van Y&B en verwachten het na de zomer uit te brengen. Wordt wel heel gaaf!!

1 opmerking: