zondag 28 februari 2010

leer van het verkeer

Eigenlijk kan je in het verkeer al zien hoe mensen zijn, maar ook hoe jij er op dit moment emotioneel bij staat trouwens. Een paar jaar geleden heb ik een keer een programma gezien waarin een CEO van een grote amerikaanse organisatie een bijzondere manier had om zijn topmensen te selecteren. Wanneer een sollicitant de laatste ronde had bereikt gaf hij de beste man of vrouw zijn autosleutels en zei: we gaan een stukje rijden.

Zijn theorie was dat je aan de manier waarop iemand autorijdt kunt zien hoe hij of zij zich in een organisatie zal gedragen. Ook een soort verkeerssituatie eigenlijk. En ik denk dat hij daar wel gelijk in heeft gehad. Want wat zie je een bijzonder gedrag in het verkeer.

Ik vind het onbegrijpelijk dat veel mensen het lot van hun leven in handen durven te leggen van anderen. Wat ik bedoel? Ik zie zo vaak dat mensen die een auto besturen op de snelweg er blijkbaar van uitgaan dat anderen zich wel zullen aanpassen aan hun gedrag. Het gaat hier om mensen die rijden op de rechterbaan en besluiten naar links te gaan om in te halen. Dat er vervolgens een auto met hogere snelheid op de linkerbaan aankomt maakt ze blijkbaar niet uit.

Ze gaan ervan uit dat anderen wel op tijd zullen reageren en dat daarmee alles is opgelost. Hoe kan je zo denken? Wanneer de linkerbaan per ongeluk even niet zit op te letten breng je dus je eigen leven in gevaar. Of nog erger, ik zie ook vaak de bestuurder van een auto met een heel gezin achterin plotseling naar links manouvreren. Je brengt het leven van heel je gezin in gevaar!! Hoe kan het dat je zo denkt?

Wat mij dit aangeeft is dat deze mensen zich onverantwoordelijk gedragen omdat ze denken dat 'de anderen' het wel oplossen. En dat gaat zo ver dat ze hun eigen leven zelfs durven in te zetten. Dit is voor mij onbegrijpelijk. Je zo afhankelijk maken van externe factoren. Dan is je gevoel voor eigen-verantwoordelijkheid toch volledig verdwenen?!?

Oh ja, en wat je trouwens ook in het verkeer kunt zien is hoe jij zelf op dit moment in het leven staat. Wanneer je jezelf constant zit op te winden over sukkels in het verkeer, dan is er iets mis met je. Of je bent te laat vertrokken of je bent een beetje gespannen. Moet je maar eens naar kijken bij jezelf. Het verkeer is een mooie omgeving om iets te leren over mensen en over jezelf.

Oh ja, en dan nog de mensen die vinden dat je niet harder mag rijden dan 120 op de snelweg door gewoon links te blijven rijden. Hoe zouden deze mensen zich opstellen in uw organisatie denkt u.....precies.

grappig he

2 opmerkingen:

  1. Goed gevonden, die vergelijking hoor, maar waarom heb ik toch de indruk dat jij vaak harder wilt dan 120, op de snelweg bedoel ik. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een metafoor voor een volgend boek! Je kunt alles herleiden tot vervoer/verkeer vs gedrag (snelheid, veiligheid, deskundigheid, bewustzijn), menstypering (type auto/kleur waarin men rijd, hoe ziet de auto er van binnen uit), sociale relaties/cultuur (samenspel/heer in t verkeer, (be)rijder relaties), (gedrags)systemen (regels en ge/verboden), etc...leuk doen!

    BeantwoordenVerwijderen