maandag 1 maart 2010

over smaakmakers en toeschouwers

Afgelopen zaterdag werd ik door mijn buurman uitgenodigd om een wedstrijd bij te wonen van SVC08. De nieuwe gefuseerde Scheveningse voetbalclub. Nou ben ik niet echt een voetbalfreak, maar zo nu en dan een wedstrijdje bekijken is best aardig. En wat me daar dan weer opviel was dat er honderden mensen precies weten wat je moet doen in het veld, maar uiteraard niet in het veld staan.

De 22 spelmakers stonden op het veld en deden allemaal op hun manier erg hun best. Wat ik daar trouwens ook zag was dat het ontbreken van een systeem waar je op kunt vertrouwen (BLUE) er voor zorgt dat iedereen voor zichzelf gaat. En uiteindelijk lijdt dat tot verlies. Dus zelfs in een voetbalspel heb je te maken met BLUE (het systeem waar je op kunt vertrouwen) en YELLOW (de creatieve invulling binnen de grenzen).

Maar daar ging het nu even niet om. Wat ik weer bijzonder vond om te zien is dat iedereen heel duidelijk een eigen mening heeft op het spel. Daar ook vaak vol passie en vuur over kan praten en in sommige gevallen kan schreeuwen. Maar ook zie ik dat wanneer je dan eindelijk met 3-0 achterstaat, heel veel mensen het opgeven en opstappen om een biertje te gaan drinken in de kantine. Nou was hetwel zo dat de omstandigheden ook niet echt geweldig waren (zware regen).

Wat er bij mij achterbleef was dat veel mensen heel veel en gepassioneerd kunnen praten over voetbal, altijd wel een mening hebben maar dat het commitment en loyaliteit niet bij iedereen even diep zit. En zo gaat het ook bij organisaties. Iedereen heeft een mening, maar als het vijf uur is zijn er voor velen andere prioriteiten. En dat is prima dat het zo is hoor, alleen is het wel handig om dit te beseffen wanneer je het plan hebt om work21 in te voeren.

Er zijn maar een paar smaakmakers en heel veel toeschouwers die om vijf uur naar huis gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten