dinsdag 2 maart 2010

1:33 en in 100 km/u in 3.2 seconden onmogelijk?

In de jaren negentig dacht ik dat door mensen alle ruimte en tijd te geven ze heel creatief zouden worden. Nou, sommigen wel maar de meesten niet kan ik nu zeggen. Ik moest dus terugkomen op mijn eerdere aanname. Waar ik namelijk achter gekomen ben, is dat wanneer je juist de ruimte kleiner maakt (tijd & geld) mensen pas echt creatief worden.

Juist wanneer anderen denken: 'dat kan helemaal niet!', dan is er altijd een groep mensen die juist dit ziet als een uitdaging en gaan alles op alles zetten om het toch voor elkaar te krijgen. En dat is prachtig om mee te maken maar ook om te zien. Hier heb ik zo'n voorbeeld...het is trouwens wel een mannending.

Stel je krijgt de onmogelijke opdracht om een echte sportauto te ontwerpen die binnen de 3.2 seconden 100 kilometer per uur kan rijden, een top heeft van 320 en een gemiddeld verbruik van 1 liter per 33 kilometer en 77 gram CO2/km. Dan denk je in eerste instantie toch: dat kan toch helemaal niet! Nou niet helemaal.

De mensen van Porsche hebben dit blijkbaar als uitdaging gezien en hebben inderdaad een sportauto ontwikkeld die aan deze belachelijk niet verenigbare eisen voldoet: de Porsche 918 Spyder. Een onvoorstelbare prestatie! Om dit te bedenken en te bouwen kan het niet anders zijn dat je een aantal oude concepten moet loslaten. Je zal op een hele nieuwe manier naar het concept sportauto moeten kijken. Echt: petje af!

Blijkbaar is Porsche prima in staat om Yellow (creativiteit) te combineren met Blue (voorspelbaarheid), want alles wat zij op de markt brengen is altijd van topkwaliteit. En nu dit staaltje van engineering, knap hoor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten