woensdag 3 maart 2010

veranderen: aandacht en eenvoud

Soms zie ik hele rapporten voorbijkomen over hoe het gedrag van mensen bij organisaties veranderd kan worden. De mooiste formuleringen worden daarbij gebruikt en de mooiste methodieken om mensen anders te laten denken en werken. Vaak wordt er door bedrijven ook heel veel geld betaald aan allerlei fantastische bureaus. En dan denk ik: maar het gaat uiteindelijk om hele normale mensen, die gewoon met hun werk bezig zijn. Hoe complex wil je het maken om mensen te veranderen, en lukt dat wel?

Is het mogelijk om het gedrag van mensen in organisaties echt te veranderen? Ik denk het wel, maar niet via een ingewikkeld programma. Het enig dat nodig is, is in mijn ogen aandacht, eenvoud en helder leiderschap. En leiderschap moet je dan ook niet zo zwaar nemen. Gewoon iemand in je buurt die je als voorbeeld kunt nemen en kan vertellen waar het heen gaat en hoe we dat samen gaan doen. Maar ook iemand die niet te beroerd is om je te vertellen dat je het anders moet doen. Omdat we daar samen voor gekozen hebben. En dan begin je als medewerker of te veranderen of je kiest ervoor om weg te gaan: ook prima.

Dus veranderen van een organisatie gaat denk ik via de volgende stappen: waar staan we als organisatie over een aantal jaren, vervolgens bedenk je hoe je met elkaar wilt omgaan (gedrag), bedenk de essentie van waar de verandering om draait en daarna leidt je een groep mensen op die in staat zijn om de lange lijnen te vertalen naar het nu. En liefst uitleg kunnen geven in de taal van normale mensen. Want een organisatie is een groep mensen die vaak gewone taal gebruikt en trouwens nog wel een paar andere dingen aan hun hoofd hebben dan werk alleen.

Wat voor veranderingen dus belangrijk is, is dat je een groep zeer gemotiveerde mensen hebt die naast hun normale job ook heel graag andere mensen willen begeleiden in het maken van een stap in de goede richting. En ik denk dat het daar vaak niet goed gaat. Omdat er te weinig aandacht is voor mensen, kunnen medewerkers de weg kwijtraken. En als dat aan de hand is ontstaan er nieuwe verhalen die de gewenste richting kunnen ondermijnen. Dan ben je nog verder naar huis.

Waar het dus om gaat is dat je een verandering inzet waarbij iedereen snapt wat er gaat gebeuren en waarom. Dat betekent dat je naast aandacht ook het verhaal tot de essentie moet kunnen terugbrengen. Maak het verhaal eenvoudig. Zodat je het morgen ook nog weet en aan je familie en vrienden kunt uitleggen. Doe je dat niet, dan heeft het allemaal geen zin.

Momenteel zijn we e-office aan het veranderen naar een Yellow/Blue (YB) organisatie. Waarschijnlijk door de eenvoud van het principe en de uitleg die we kunnen geven lijkt de verandering soepel te verlopen. Er zijn op dit moment veel mensen bij e-office die het kunnen uitleggen, het principe YB is simpel, het geeft ruimte voor iedereen, het is spannend en leuk.

Ik hou jullie op de hoogte!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten