vrijdag 26 februari 2010

over voorlopers & massa-traagheid


Wanneer ik in Barcelona ben ga ik altijd even langs bij het scheepvaartmuseum. Ik vind het zelf een prachtige plek met mooie schepen, bootjes en onderdelen. Het ligt vlakbij de Ramblas en is echt de moeite waard om eens heen te gaan. Wanneer je van bootjes houdt natuurlijk. Maar er is meer te zien dan bootjes alleen.

Wat ze ook mooi laten zien is de periode waarbij de stap werd gemaakt van zeil naar stoom. De eerste stoomboten waren uiteraard expirimenteel en vooral voor het plezier bedoeld. Deze bootjes werden door 'de echte mannen' niet serieus genomen. Natuurlijk niet, want het hun klippers waren de echte schepen, snel, groot en stoer. De stoombootjongens waren grappig maar ook niet meer dan dat.

Je raadt het al, toen kwam er een ondernemer die dacht van: "he, als ik nou eens een vrachtschip bouw met een stoomaandrijving, dan ben ik niet meer afhankelijk van de wind en kan veel meer voorspelbaar leveren'. En zo geschiedde. Vervolgens kreeg je een periode waarbij er een soort competitie ging ontstaan tussen stoom en zeil. Uiteraard werden er grote wedstrijden uitgeroepen en waren er winnaars aan alle kanten. Maar uiteindelijk begon stoom te winnen van zeil. De stoere mannen gingen uiteindelijk voor de bijl, iedereen maakt de stap naar stoom en de stijfkoppen gingen failliet.

Wanneer je kijkt naar de ontwerpen van de eerste stoomschepen dan zie je dat er zeilschepen werden ontworpen met een motor en zonder masten. De stuurman stond nog steeds achterop en buiten. Voor zeilschepen noodzakelijk om overzicht te houden over het schip en de zeilvoering. Maar was dat wel nodig voor een stoomboot. Heel langzaam zie je dan door de jaren heen de plek van de stuurman via het midden naar voren verschuiven. En daarbij, gelukkig voor de stuurman, staat hij ook steeds meer beschut. Uiteindelijk staat hij comfortable binnen en kan het schip zeer voorspelbaar naar de volgende haven sturen.

Wat mij opvalt is dat wij op dit moment in precies dezelfde situatie zitten. HNW/work21 is de stoom van deze eeuw. Veel ondernemers vinden het maar gedoe en oude methoden zijn prima. Ieder kamp heeft zijn voorstanders en tegenstanders en bedenkt manieren om ofwel de ontwikkeling te bespoedigen of te stoppen.

Maar in mijn ogen maakt het allemaal niet uit. Het gaat om de onderstroom. Of wij nou wel of niet ons druk maken over work21 maakt eigenlijk niet uit. Het gaat er toch komen, ook zonder ons. Daar moeten we ons niet druk over maken. Laten we juist die ondernemers zoeken die de stap al hebben gemaakt en opzoek zijn naar een hypermodern containerschip. De rest volgt vanzelf.

En dat early adaptors ook wel eens de volgende stap missen zien we ieder jaar weer terug rond 5 december: "zie ginds komt de stoomboot....."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten