donderdag 25 februari 2010

de essentie


Boven mijn bureau staat de spreuk "zo boven zo onder, zo onder zo boven". Een van de principes uit een oud boek..The Kybalion. The Kybalion is een soort samenvatting van een zienswijze: Hermetica. Zo'n 2500 jaar geleden hebben Egyptenaren en Grieken bedacht hoe de wereld in elkaar zat en hebben dat opgeschreven. Geen godsdienst, maar juist de complexiteit van de wereld terugbrengen tot de essentie.

Wanneer je dat boekje (de samenvatting) nu leest krijg ik in iedergeval de rillingen. Waarom? Omdat die mannen en vrouwen 2500 jaar geleden de wereld in een paar principes hebben weten terug te brengen. En wanneer je dit nu leest klopt het allemaal nog steeds! Onvoorstelbaar. Maar het ging bijvoorbeeld ook over zaken waar we nu pas wetenschappelijk bewijs voor hebben: zij wisten het toen al!

Dan denk ik dus ook, wat hebben we in de tussenliggende tijd eigenlijk gedaan. Maar goed. Wat ik bij mijzelf merk is dat ik graag complexe zaken terug wil brengen tot de essentie. Want als je de essentie begrijpt, kan je van daaruit weer bouwen aan een nieuwe wereld, of in iedergeval een oplossing die werkt. Vaak zijn we juist bezig met de gevolgen van iets maar niet waar het werkelijk om gaat.

Voorbeeld van een essentie is de oervorm van samenwerken: vier vrienden om een tafel. Wij hadden het begin jaren negentig nodig om te begrijpen wat de basis van samenwerken was omdat we gingen bouwen aan een nieuwe vorm van organiseren. We zochten dus de essentie van samenwerken. Ik begrijp intussen dat dit voorbeeld ook regelmatig door anderen wordt gebruikt.

Ik ben er van overtuigd dat de oplossing voor de nieuwe beschaving, of een stukje ervan 'work21', al in ons zit en te zien is. Maar dan moet je wel anders leren kijken. De essentie is in principe in alles terug te zien. Geruststellende gedachte nietwaar.

Maar goed, kom ik toch weer bij Johan: je ziet het pas als je het begrijpt.

1 opmerking:

  1. He Roland,

    ik lees toch bijna elke dag met veel plezier en genoegen je weblog. Great job!

    Joachim Farla

    BeantwoordenVerwijderen