donderdag 4 maart 2010

de essentie van HNW

HNW wordt door veel consultants en IT-bedrijven opgepakt als nieuwe mogelijkheid om aan extra omzet te komen. Zo gaat dat met nieuwe ontwikkelingen. Maar wat is nou eigenlijk de definitie van HNW of work21. Iedereen geeft daar toch weer zijn eigen draai aan. Wij dus ook.

Voor ons is work21 het bouwen van organisaties waarbij je maximaal de kwaliteiten van mensen en machines laat samenwerken. Dat betekent dat je mensen moet ontvlechten uit de huidige machine-organisaties. Wat we dus zeggen is dat 'de machine' op dit moment dominant is bij de meeste organisaties. In de besturing, het denken, werken, oplossen van problemen. Het is een denkbeeld dat mechanisch is en geen recht doet aan mensen. Mensen zijn verworden tot machine-onderdelen. En dat is een gemiste kans voor iedereen.

Juist door de pure machine-onderdelen van een organisatie (echte machines maar ook processen) te behandelen als machines maak je maximaal gebruik van het voorspelbare karakter van dit onderdeel. Maar mensen passen meestal erg slecht als onderdeel in een machine. Omdat mensen nooit de voorspelbaarheid hebben van een boutje of radartje. Mensen kunnen andere dingen weer beter dan een machine, maar dan moet je ze wel in de juiste omgeving brengen, naast de bestaande machines!

En juist door mensen te ontvlechten uit de machine (bestaande organisatievorm) zoals we die nu vaak hebben, voeg je iets extra's toe aan je bedrijf. Intelligentie en het vermogen om je als organisatie aan te passen: de adaptieve organisatie. Mensen kunnen luisteren, delen, denken, beoordelen, iets maken, aanpassen, anticiperen, communiceren, contacten leggen...allemaal dingen die een machine niet kan. In een wereld die snel aan het veranderen is, is het handig wanneer je als organisatie deze 'menskwaliteiten' aan boord hebt en georganiseerd hebt.

Voor ons is de essentie van de HNW of work21-beweging dat er een plek komt binnen bedrijven waar maximale voorspelbaarheid is (machine/BLUE) en waar unieke problemen opgelost worden (mens/YELLOW). Dat deze twee omgevingen op een verschillende manier ingericht moeten worden is duidelijk. Dat deze twee omgevingen samen een bedrijf vormen en dat betekent weer dat er gezocht moet worden naar een vorm om mens en machine slim bijelkaar te brengen.

Bij e-office werken we op dit moment aan het inrichten van communities (mens), services (machine) en projecten (combinatie mens/machine) om de verschillende kwaliteiten samen te brengen. Ieder onderdeel met zijn eigen inrichting, kwaliteiten en eigen management/facilitatie.

Organisaties die de kwaliteiten van mensen en machines maximaal weten te benutten zijn echt work21.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten