donderdag 4 maart 2010

verwondering

Gewoon iets waar ik mij over kan verwonderen. Iets in mij heeft zoiets dat veel dieren ooit zijn voorgeprogrammeerd en al miljoenen jaren met dat gedrag weten te overleven: ook vogels. Met name grote vogels. Nog iets specifieker: vogels die regelmatig een snelweg oversteken. Niet dat ze dom zijn, meer dat ze volgens mij niet kunnen leren.

Ik weet niet hoe vaak u het heeft gezien dat een mooie zwaan of gans door een auto werd geschept wanneer de vogel veel te laag, laten we zeggen, de A12 wilde oversteken. Niet een fijn gezicht. In iedergeval dacht ik dan vaak: die vogel heeft het niet begrepen en leert er ook niet meer van. Jammer van de vogel dus.

Maar wat zie ik de laatste tijd steeds vaker: vogels die laag aan komen vliegen tot het punt dat ze in de buurt van een snelweg komen. Wanneer ze de A12 in het vizier krijgen stijgen ze ineens tot grote hoogte om vervolgens de overtocht te wagen. De grote hoogte die ze vervolgens kiezen is welliswaar buiten proportie, maar het is wel heel veilig. Dat is waar.

Dus vogels kunnen leren! Niet dat het slachtoffer het heeft kunnen delen met de familie, dat niet. Blijkbaar hebben andere vogels ongelukken zien gebeuren en hebben daar iets van geleerd. Wonderlijk he. Ze hebben de relatie gelegd tussen een dode vogel en laag over een snelweg vliegen. Da's toch grappig!

Nou ja, dat zit ik dan te denken als ik over de snelweg rijd. Heeft verder niets met work21 te maken hoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten