vrijdag 5 maart 2010

mens, machine, yellow, blue, adaptief, human software

Juist door mensen te ontvlechten uit onze mechanische 20ste eeuw organisaties, breng je rust en extra kracht.

Rust, omdat de organisatie die was ontworpen om te functioneren als een machine (via processen) weer zuiver wordt. De afgelopen twintig jaar zijn traditionele (mechanische) organisaties langzaamaan 'vervuild' door mensen die zich steeds moeilijker kunnen commiteren aan het regiem van control&command. Natuurlijk zijn er ook een hoop mensen die het heerlijk vinden om in een dergelijke omgeving te werken, maar er is een groeiende groep mensen die meer gericht zijn op het oplossen van unieke vraagstukken. En dan heb je ruimte nodig.

Door mensen/creativiteit te ontvlechten uit het mechanische deel van de organisatie bied je de organisatie extra onderscheidend vermogen: kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Door een omgeving te bieden waar mensen met elkaar unieke vraagstukken kunnen oplossen, ben je als bedrijf in staat om de klant naast het bieden van standaard producten en diensten ook nog eens oplossingen te bieden die buiten de standaard vallen. En dat is wat veel klanten willen. Voorspelbaarheid en de mogelijkheid om af te wijken van de standaard.

Wij zien in onze praktijk (work21/e-office) dat de meeste bedrijven proberen om de problemen op te lossen vanuit 1 gezichtspunt. Ze proberen bijvoorbeeld voorspelbaarheid&creativiteit vanuit 1 paradigma op te lossen. En dat lukt dus niet. Mensen en machines zijn twee verschillende grootheden met ieder hun eigen omgeving om goed te functioneren. Wat verwarrend is, is dat wij als mens honderd jaar als onderdeel van een machine (organisatie) hebben opgesteld. Maar nu breekt de tijd aan dat de machine (proces) de machine mag zijn en dat mensen, mensendingen gaan doen. Maar wel in een andere omgeving.

Door mensen te ontvlechten uit de mechanische organisatie krijg je twee werelden binnen je bedrijf. De omgeving die uiterst geschikt is voor het proces (machine) is BLUE. Daar staat het proces centraal en is CONTROLE van groot belang vanwege het voorspelbare karakter van de diensten en producten die de machine moet leveren. Mensen hebben een ander omgeving nodig om zich maximaal te kunnen richten op het oplossen van unieke vraagstukken. Deze omgeving noemen wij YELLOW. Deze omgeving kenmerkt zich door tijd- en plaatsonafhankelijk samenwerken en delen van ideeen. VERTROUWEN is hier juis van groot belang. YELLOW wordt ondersteund door HUMANSOFTWARE in tegenstelling tot BLUE. In BLUE is proces/transactie-software van belang.

Wanneer je een organisatie kunt inrichten waar je een optimale YELLOW&BLUE inrichting hebt, die ook met elkaar kunnen samenwerken, dan heb je de omgeving die klaar is voor de 21ste eeuw. Waarom? Omdat je als organisatie voorspelbaar kunt leveren (BLUE), maar ook maximaal in contact staat met de markt (communities/netwerken) en in staat bent met veranderingen om te gaan.

Wij noemen organisaties die gebaseerd zijn op YELLOW&BLUE 'adaptieve organisaties'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten