zondag 21 maart 2010

de kerk op haar laatste benen?

Waarom draait de paus zo om de hete brei heen, wat heeft hij te verbergen? Kan hij dit volhouden in een wereld die in rap tempo transparant wordt? Hoe kijken zijn volgelingen hier tegenaan. Nou ben ik zelf niet gelovig en heb zoiezo moeite wanneer er zoveel macht bij een paar mensen wordt neergelegd, maar ook als aanhanger van de kerk moet je jezelf nu toch achter je oren krabben lijkt me.

De kerk lijkt een grote doofpot, een bastion met eigen regels. Ze kunnen een beladen onderwerp als ontucht met minderjarigen een label geven waardoor er niet meer over gesproken kan worden. Dat lijkt me toch niet helemaal van deze tijd. Misschien dat je dit drie eeuwen geleden nog kon doen maar toch niet meer in de 21ste eeuw?!?

Ik begrijp dat ik mij met dit onderwerp op glad ijs begeef. Maar ik denk dat na de banken nu de kerken onder vuur komen te liggen. Ook daar ligt te veel macht bij een paar mensen en blijkbaar zit er iets in de mens om daar niet goed mee om te gaan. Gewoon omdat het teveel macht is voor een mens. We hebben teveel geld, invloed, macht geconcentreerd in het bedrijfsleven en blijkbaar ook in de wereld van de kerk.

Wat natuurlijk helemaal erg is, is dat de kerk bij uitstek een omgeving zou moeten zijn waar je volledig kwetsbaar moet kunnen zijn lijkt me. En dan krijg je dit!?!. Ongetwijfeld zullen er toch nog heel veel mensen volledig achter de huidige vorm van godsdienst blijven staan, gewoon omdat het altijd zo geweest is. Maar ik denk dat er ook op dat vlak iets gaat gebeuren.

In mijn visie zullen zowel kerken als grote corporates in twintig jaar tijd een volledig nieuwe vorm krijgen. Kleiner, meer lokaal gericht, bestuurd en gecontroleerd door een grotere groep mensen, slimmer, en zeker heel transparant. Het past niet meer in deze tijdsgeest dat je kunt denken dat zulke belangrijke onderwerpen als het sexueel misbruik van minderlarigen in de kerk weggemoffeld kan worden!

Ik vind het echt getuigen van een onvoorstelbare arrogantie en minachting naar slachtoffers en alle gelovigen. Als ik aanhanger van een kerk zou zijn zou ik mij per direct afmelden. Hoe halen die mannen het in hun hoofd om te vertellen hoe je jezelf moet gedragen en vervolgens misbruik maken van mensen in hun meest kwetsbare moment.

Deze heren zijn echt schijnheilig.

1 opmerking:

  1. Voor een gedeelte gebeurt er wat je wilt. Op lokaal niveau worden de regels maar marginaal nageleefd. Kijk bv nu naar de muziek van Huub Oosterhuis. Die wordt de laatste maanden door een paar censoren in de ban gedaan, maar de gemeentes die doen gewoon wat ze willen. Denk niet dat dat van de laatste jaren is. Een paar honderd jaar geleden moesten de geestelijken hier in Groningen gewoon zelf in hun levensonderhoud voorzien. Ze vonden het hier allemaal best met het geloof. Handig om een aflaat te halen in de kerk, maar meneer pastoor moest wel voor z'n eigen brood zorgen. Overigens wordt er ook op hoger niveau anders gesproken dan vanuit Rome. Een Nederlandse bisschop reageerde n.a.v. mensen die de kerk verdedigen door te zeggen dat overal slechte dingen gebeuren. Mooie uitspraak van de bisschop: "als andermans straat vuil is hoef je niet over de rotzooi in je eigen straat heen te kijken".
    Je zit met een bijzonder dilemma. Veel gelovigen willen samen geloof belijden. Daar heb je iets voor nodig. Bv een kerk. Je lidmaatschap opzeggen doe je dus niet zo maar. Helemaal eens trouwens dat het instituut paus uit de tijd is, maar ik geloof echt niet dat dat "in twintig jaar" verdwijnt. De goeie man heeft (imho helaas) heel wat meer aanhangers in de wereld dan in het geïndividualiseerde westen.
    ps. ben geen kerklid hoor.

    BeantwoordenVerwijderen