vrijdag 19 maart 2010

De derde kamer!


Huidige besturen hebben meestal geen ondernemers meer. Het gevolg is dat er vooral geen risico meer genomen wordt en bestaande koersen worden gecontinueerd. Dat geldt voor organisaties maar ook voor regeringen. Opzich zou je zeggen dat het ontbreken van een ondernemer geen probleem hoeft te zijn, maar ik denk dat het hebben van een ondernemer een heel belangrijk surplus is voor een bedrijf en voor onze maatschappij.

Niemand wil namelijk werken voor een saai bedrijf, een bedrijf zonder visie, zonder droom, waar alleen cijfers nog maar tellen, waar geen gezamenlijk beeld is. Niemand wordt gelukkig van spreadsheets en doelen. Mensen willen iets anders, een gevoel, samen ergens voor gaan, misschien zelfs iets onrealistisch, maar er wel voor gaan.

En dat is iets wat ondernemers kunnen. Oplossingen bedenken die voorbij de ratio gaan. Oplossingen of richtingen die inspireren, we gaan naar de maan! of we worden het schoonste bedrijf op aarde. Iets waarvan je in eerste instantie denkt: dat kan niet, maar het maakt wel iets in je los. Het bindt mensen, en ze gaan er voor. Dat zal nooit gebeuren voor een spreadsheet. En ik denk dat we juist die mensen missen op belangrijke posities in onze maatschappij: bij grote organisaties (banken, verzekeraars) maar ook bij de overheid.

Ik denk dat er een derde kamer moet komen. Deze derde kamer zorgt voor een inspirerend beeld voor Nederland. Los van wat nou wel en niet kan en mag. Een super gaaf en inspirerend beeld bedenken en levend houden. Vervolgens is het de taak aan de tweede en eerste kamer om daar al hun regeltjes en wetgeving op los te laten. Maar wel als taak om het uit te voeren.

Je kan van de eerste en tweede kamer namelijk niet verwachten dat ze met nieuwe ideeen kunnen komen. Die worden namelijk bij het eerste lidwoord al neergesabeld door de oppositie. Dus komen we nooit meer verder. We hebben echt iets nieuws nodig dat een beeld vormt over onze toekomst: een derde kamer!! En trouwens geldt dit niet alleen voor de overheid maar ook voor alle grote organisaties die verworden zijn tot ministeries.

We moeten YELLOW toevoegen aan onze blauwe samenleving...en snel!

1 opmerking: