maandag 26 april 2010

HNW voorbode van grote verandering?

Ja, we zijn steeds minder gebonden aan de plaats van het kantoor en minder gebonden aan de bijbehorende kantooruren. Natuurlijk begrijpen we dat dit nogal wat met zich mee zal brengen voor het management en de medewerkers van organisaties. Natuurlijk moeten we hard werken aan bijpassend gedrag, en moeten we organisaties voorzien van HumanSoftware om het allemaal werkend te krijgen.

Het ene bedrijf kan de investering voor HNW aan zichzelf uitleggen doordat er minder m2 worden verbruikt, anderen gooien het op minder CO2, en zo zijn er nog een hoop andere redenen. Vaak ook gewoon omdat een Raad van Bestuur het wil. Ook prima.

Maar we missen iets. Iets wat veel dieper ligt dan 'anders werken'. De meesten van ons gaan ons geld binnenkort namelijk op een andere manier verdienen. Niet omdat we dat willen, maar omdat de veranderingen in de wereld ons daartoe dwingen. En dat we dan heel anders met ons kapitaal omgaan wordt langzaam aan vanzelf duidelijk. Dat we dan ook niet meer naar kantoor hoeven te komen wordt ook duidelijk.

Wie zijn je klanten, wat is je toegevoegde waarde, hoe verdien je je geld. Het lijken oude vragen, maar de antwoorden die je nu kunt geven zijn wel nieuw. Er zijn nieuwe kanalen bijgekomen, nieuwe manieren om met klanten contact te houden. Partners kunnen van groot belang zijn en vooral de manier waarop we met ze omgaan. R&D kan ineens een zeer belangrijke rol gaan spelen wanneer je weet wie je wilt bedienen, hoe en waarmee.

Wat steeds duidelijker zal worden is welke onderdelen van je bedrijf je kunt scharen onder een 'platform' of juist onder 'talent'. Precies die verdiepingsslag moeten we maken met elkaar. Daar moeten we over nadenken. HNW is een symptoom van wat gaat komen. Een totale ommekeer van de business, van onze economie, van de relatie tussen organisaties en consumenten.

Er is iets volgens mij dat veel sterker is dan HNW. Noem het voor mij part de consumer first economy . De consument bepaalt meer dan ooit wat er wel of niet verkocht wordt. En als het hem of haar niet bevalt haalt hij of zij het ergens anders. Of de consument organiseert zich razendsnel met mensen die er hetzelfde over denken en bouwt een kracht op naar een producent of organisatie.

HNW is voor mij een signaal dat we dingen anders willen. HNW zijn jij en ik, als consument en werknemer of werkgever. We willen dingen anders. We willen meer en meer transparantie, we willen dat onrecht de wereld verlaat, dat we netjes met elkaar omgaan. We kunnen ons groeperen en iets doen, ook dat kan nu al. En dat gaat zijn effect hebben op de bedrijven en organisaties om ons heen. Organisaties zullen moeten leren om te luisteren, zich aan te passen (adaptieve organisaties), transparant te zijn, innovatief en snel. Producenten moeten mij kunnen vertellen waarom ik nu juist bij hun iets moet kopen. Duidelijk zijn.

Is jouw organisatie al zover?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten