dinsdag 13 april 2010

mijn ervaringen met de iPad

Gisteren lag er een iPad voor mij klaar. Mijn collega Gijs had de iPad in het weekend al helemaal voor mij voorbereid dus ik kon direct aan de slag. iBook was gevuld met tweehonderd nederlandstalige boeken, alle social media stond erop, evernote, noem maar op. Wanneer je het apparaat vastpakt gebeurt er al iets met je. Je wordt er blij van. Het ontwerp is door zijn eenvoud zo krachtig! De behuizing en het touchscreen vormen een prachtige eenheid. Maar hoe werkt hij?

In eerste instantie dacht ik dat het een PC was. Een soort Macbook of Air maar dan in een ander formaat. Dat is dus niet zo, het apparaat is gebaseerd op de iPod, alleen veel groter. Applicaties moet je dus ook ophalen via de AppStore van Apple. Daar staan duizenden applicaties klaar om gekocht te worden, hoewel er veel ook gratis zijn.

Veel mensen gebruiken een iPod en weten dus ook hoe de applicaties werken, daar hoef ik niet over uit te wijden. Hoewel er wel een applicatie is die ik wil noemen: IBM Traveler. Door met Traveler te werken kan ik mijn Lotus Notes mailbox, agenda en adressbook gebruiken op mijn iPad. Traveler zorgt ervoor dat de content wordt uitgewisseld tussen Lotus Notes en de mailbox, agenda en contactbook op mijn iPad. Erg gaaf en het lijkt goed te werken.

Maar waar het om gaat is, wat doe je nou met een iPad. Is het een toevoeging? Daar kan ik heel kort in zijn: Ja! Het is een zeer natuurlijke manier om informatie op te zoeken, korte aantekeningen te maken, te delen. Het maakt ook niet uit hoe je het apparaat vasthoudt, het beeld draait altijd met je mee. Draai je het apparaat om, zodat iemand anders mee kan kijken, dan wordt het beeld voor die persoon aangepast. Brilliant!

Het electronische toetsenbord werkt verbazingwekkend goed! Ook hier worden tijdens het typen van woorden al voorzetten gedaan voor het gehele woord. Door op de spatiebalk te drukken wordt het woord voor je afgemaakt. Scheelt weer een paar toestaanslagen. Wat mij ook is opgevallen is de kracht van de batterij. Die is super, schijnt 10 uur mee te gaan. Heel anders dan bij de Air. Maar goed , het is dan ook geen PC.

Ondanks het feit dat het een heel grote en mooie iPod is, werkt het als een PC. Ja, je kan voorlopig maar 1 taak per keer uitvoeren. (Hoewel er een uitzondering is gemaakt voor het afspelen van muziek terwijl je een willekeurige taak uitvoert).Maar dat je maar 1 taak tegelijk kunt uitvoeren stoort niet eens echt heel erg moet ik zeggen. Het switchen van taak naar taak gaat snel.

Het scherm is trouwens onvoorstelbaar goed. Het automatisch zoeken naar nieuwe Wifi-omgevingen functioneert fantastisch, dus je bent zo aan het werk. Kortom ik ben zeer enthousiast over de iPad. Hij vult echt een gat op tussen de laptop en je smartphone. Top apparaat!

Nadelen? Je iPad toont snel dat je je handen moet wassen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten