maandag 12 april 2010

HNW+: processen + corporate oplossend vermogen

Steeds meer grote bedrijven maken de stap naar HNW. Maar kan dat eigenlijk wel? Kunnen grote organisaties (corporates) wel tijd- en plaatsonafhankelijk werken? Want dat is juist voor de meeste corporates de definitie voor Het Nieuwe Werken: tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Nou ik denk dat veel bedrijven de komende twee jaar zullen terugkomen op hun keuze. Waarom?

Corporates zijn gebaseerd op een strak samenspel van processen en procedures. Van veel controle en het uitbannen van risico's, van spreadsheets en veel overleg en politiek. Dat spel wordt al jaren gespeeld en dat betekent iets voor de manier waarop de medewerkers van deze corporates werken en denken. Om carriere te maken moet je veel aanwezig zijn en in veel vergaderingen (meetings) je gezicht laten zien. Het politieke spel vraagt om veel nuance, inzichten, vrienden, standpunten, gevoel. Allemaal zaken die lastig te controleren zijn op afstand.

Daarnaast zijn veel medewerkers van corporates niet gewend om voor een klant te werken. Klanten staan heel ver af van de dagelijkse werkzaamheden van de meeste werknemers. Dat betekent dat de meesten zich ook alleen richten op het uitvoeren van een taak. Dus niet bezig zijn met het gelukkig maken van een klant. Hierdoor ontstaat een gedrag van: 'ze' moeten het er maar mee doen, 'ze' pakken het verder wel op, 'ze', 'ze', 'ze'. Dus niet 'wij' gaan ervoor zorgen dat het wordt opgelost! Dit is dus het verschil tussen het werken in een proces en werken om een probleem op te lossen.

Ik wil hiermee niet diskwalificeren. Ik wil alleen aangeven dat het voor corporates bijna onmogelijk wordt om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken omdat:

  1. de organisatie is gebaseerd op processen. Processen moet je organiseren en controleren en dat wordt lastig op het moment dat medewerkers niet op kantoor zijn.
  2. de meeste medewerkers van corporates niet gewend zijn om zonder struktuur te functioneren.
  3. er meestal geen duidelijk beeld is over het gewenste gedrag en hoe dit zonder struktuur (organisatie) te handhaven.
  4. de meeste medewerkers niet gewend zijn om oplossingsgericht te werken maar juist procesgericht.
  5. het wij-gevoel vaak niet sterk is ontwikkeld bij corporates.

Waar ik bang voor ben is dat corporates die wel de slag hebben gemaakt naar HNW er over twee jaar op terug zullen komen omdat ze hun processen niet meer op orde hebben. Er moet een schuldige zijn en de grote boosdoener zal dan HNW zijn. Als dat gaat gebeuren dan zal de term HNW dus omver worden getrokken.

HNW+ of work21 is namelijk veel meer dan het kopen van een laptop, smartphone en een nieuw kantoor. Het gaat om het opnieuw onderbrengen en inrichten van processen en corporate oplossend vermogen. (Wij noemen dat Yellow & Blue)

Het zijn spannende tijden.

2 opmerkingen:

  1. mis nog het red, van de mensen die het allemaal gaan waarmaken...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wilfried Rutjes15 april 2010 om 12:48

    Het lijkt ook erg lastig om het Yellow en Blue verhaal blijvend bij de mensen tussen de oren te krijgen. Mensen vinden het een goed verhaal, maar de knop omdraaien is nog eens wat anders......

    BeantwoordenVerwijderen