woensdag 14 april 2010

aanpak voor het HNW+

Grote bedrijven zoeken zekerheid. Dat was 20 jaar geleden zo, dat is blijkbaar nog steeds zo. Toen Lotus zo'n twintig jaar geleden heel succesvol werd, kwam Lotus (toen nog een zelfstandig bedrijf) met Lotus Consulting op de proppen. Een internationale organisatie die voor ontzettend veel geld aan met name grote organisaties een aanpak verkochten om Lotus Notes in te voeren. Maanden soms jaren liepen (onervaren) Lotus Consulting mannen bij klanten rond voor veel te hoge tarieven. Wat opgeleverd werd was complex en meestal onwerkbaar. Maar toch werd het door de corporates gekocht. Hoe dom kan je zijn.

Ook nu zie ik een ontwikkeling dat grote bedrijven opzoek zijn naar zekerheid rondom HNW. Op zich begrijp ik dat, maar zekerheid staat voor de meeste grote bedrijven blijkbaar gelijk aan een complexe dure aanpak. Want als de aanpak groot en duur is en het liefst hangt er nog een grote naam achter, dan zal het wel goed zijn. Dan kan de beslisser in ieder geval niet worden afgeschoten. Maar ja, ook grote aanbieders hebben natuurlijk hetzelfde probleem als grote klant-organisaties, ze kunnen niet innoveren en alleen maar heel veel overleggen met elkaar.

Wat ik mis is dat beslissers een onderscheid maken tussen 'wat is HNW+ en wat kan kan het voor ons betekenen' en 'de transitie naar de nieuwe situatie'. De aanpak voor het nieuwe werken is niets anders dan willekeurig welke grote change je wilt doorvoeren binnen een organisatie. Daar kan je iedere aanpak voor kiezen, zolang het past bij de organisatie en binnen de gestelde randvoorwaarden. Het gaat erom wat je wilt veranderen, en daar gaat het vaak mis.

Gisteren zag ik ook weer een presentatie over hoe KPN HetNieuweWerken heeft ingevoerd. Waar het op neer kwam is dat KPN haar medewerkers uit de kantoren heeft gejaagd zodat er een kostenbesparing gerealiseerd kon worden doordat het bedrijf 30% minder m2 hoeft te huren. Misschien ook een vorm van HNW, maar ik noem dat HNW-.
Het is een vorm die niet inspireert en niets met het potentieel van je mensen te maken heeft. (Ondank dat KPN wel roept dat de mens centraal staan bij HNW). Het is een vorm van re-organiseren die in deze tijd mogelijk is door aanwezigheid van moderne ICT-middelen, maar de kern van de bedrijfsvoering is niet veranderd.

Je moet eerst echt begrijpen waar het om gaat voordat je gaat veranderen. Ga niet in op een aanpak waar een label HNW op staat. Dat is wel wat ik overigens veel zie gebeuren. Aanpakken maken is niet moeilijk, het gaat er om dat je begrijpt wat je wilt veranderen.

Misschien moet ik dure auto's verkopen waarop is geschilderd: "brengt u naar rijkdom". Waarschijnlijk verkoopt het nog ook.



1 opmerking: