donderdag 15 april 2010

wat zou jij doen?

Stel je bent een bedrijf met ontzettend veel potentieel, materialen, innovatiekracht, infrastructuur, slimme mensen, contacten, klanten, partners. Stel dat dit bedrijf een grote schuld heeft opgebouwd doordat er een foutje is gemaakt. Maar het bedrijf is nog wel solvabel, wat doe je dan als bestuur van zo'n bedrijf om uit de problemen te komen?

Dit bedrijf heet namelijk de BV Nederland. En wat doen onze bestuurders of beoogde bestuurders? Alleen maar nadenken over waar je kan bezuinigen! Want we hebben geen ondernemers aan het roer staan. Ondernemers zien ook de mogelijkheden die we hebben met Nederland, en dat zijn er heel veel. We hebben alles in huis om toonaangevend te zijn om te laten zien hoe je bijvoorbeeld 'groen' kunt leven met 17 miljoen mensen op een postzegel. Dan zouden we een voorbeeld kunnen worden voor andere landen.

We zouden juist ons nadeel (17 miljoen mensen op een kleine oppervlakte) kunnen omzetten naar ons voordeel. Deze situatie dwingt ons namelijk om innovatief te worden, nieuwe oplossingen te bedenken voor, verkeer, lucht en waterkwaliteit, voedsel, transport, gezondheid, opleiding, kennismanagement, bestuur, noem maar op. Deze kennis zal uiteindelijk zorgen voor meer omzet voor BV Nederland en helpen om de schulden af te betalen.

Maar we hebben te maken met politieke partijen die over elkaar heen vallen om te beargumenteren vanaf welke kant ze de belasting van de burger willen schrapen. Wordt het hypotheekaftrek, wegenbelasting, belasting op vlees, of toch een verhoging van de btw. Hoe dan ook, de extra belasting zal door de burger opgebracht moeten worden. Maar, beste politici, de burger krijgt het weer van de bedrijven! Waarom bedenk je dan niet iets waardoor de bron (bedrijven) het beter gaat doen in de wereld denk ik dan.

Naast dat gerichte innovatie in Nederland zorgt voor trots en energie, zal er ook meer omzet gemaakt worden door onze bedrijven. Deze extra omzet zal voor een belangrijk deel weer via de burgers naar onze staat vloeien waardoor we gemakkelijker onze schulden kunnen afbetalen.

Helaas lees ik nu alleen maar dat onze (beoogde) bestuurders ons bedrijf gaan snoeien, geen gebruik maken van het potentieel, niet inspelen op de markt, de mogelijkheden. De wereld zit in een transitie, we maken de stap naar de mechanismen van de 21ste eeuw zoals, samen, verbonden, milieu, verantwoord, transparant, verstandig, globaal, dichtbij. Dat betekent dat iedereen op deze wereld daar mee te maken krijgt, mensen, bedrijven, steden, provincies en dus ook landen.

Waarom laten we ons land besturen door mensen die alleen maar naar binnen kijken?

1 opmerking:

  1. Ik zie wel een verband met dit item:

    http://www.nuzakelijk.nl/asi-consulting/2226424/redden-we-nederland.html

    Groet,
    Gerco

    BeantwoordenVerwijderen